Mainos

Järjestöt: Indonesian hyökyaaltokatastrofin avustustyö vasta alussa

Aasian hyökyaaltokatastrofista on tänään kulunut tasan puoli vuotta. Sekä Maailmanpankki että YK arvioivat, että avustustyö katastrofissa pahiten kärsineessä Indonesiassa jatkuu vielä pitkään.

Tsunamikatastrofissa kodittomiksi Indonesiassa jääneet pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa kahden vuoden sisällä, YK arvioi tänään.

- Arvioin, että kahden vuoden sisällä suuri enemmistö ihmisistä on saanut joko pysyvän tai pitkäaikaisen asunnon, YK:n apukoordinaattori Bo Asplund sanoi.

Tapaninpäivän tsunamikatastrofissa pahiten kärsineessä Indonesiassa lähes 170 000 ihmistä kuoli tai katosi ja puoli miljoonaa jäi kodittomaksi. Monet kodittomista asuvat yhä teltoissa.

Avustustyöntekijät ja paikalliset kokoontuivat tänään, kuusi kuukautta katastrofin jälkeen, muistotilaisuuteen Acehin maakunnan pääkaupungin Banda Acehin lähistölle. Viranomaiset kiittivät puheissaan ulkomaisia hallituksia, järjestöjä ja vapaaehtoisia avusta. Acehin jälleenrakennuspäällikkö Kuntoro Mangkusubroto arvioi, että vuoden loppuun mennessä saadaan valmiiksi 30 000 taloa. Viranomaiset julkistivat 172 uutta jälleenrakennushanketta.

YK kertoi, että sen pakolaisjärjestö UNHCR työskentelee jälleen Indonesiassa tavoitteenaan rakentaa asuntoja ja auttaa yhteisöjä nousemaan jaloilleen. UNHCR poistui Indonesiasta maaliskuussa sen jälkeen, kun viranomaiset ilmoittivat pitävänsä järjestön läsnäoloa turhana.

Maailmanpankki arvioi tänään julkistamassaan raportissa, että jälleenrakennuksen haasteet ovat kuusi kuukautta katastrofin jälkeen yhä suuria. Raportin mukaan Acehin hankkeiden arvo nousee yhteensä kolmeen miljardiin dollariin.

-Jos varat käytetään hyvin, ne riittävät rakentamaan ennalleen, mutta ei paremmaksi, raportin tekijä Wolfgang Fengler arvioi.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.