Järjestöt huolissaan tyttöjen ympärileikkauksista

Kansalaisjärjestöt haluavat kiinnittää päättäjien huomiota tyttöjen ja naisten ympärileikkauksiin.

Suomeen halutaan suunnitelma hengenvaarallisten leikkausten estämiseksi. Järjestöt ovat luovuttaneet vetoomuksen peruspalveluministeri Paula Risikolle (kok.).

Naisten ympärileikkaus on vanha, ensisijaisesti afrikkalainen perinne. Pahimmillaan suurin osa naisen ulkoisista sukupuolielimistä saatetaan leikata pois.

Suomen suurin afrikkalainen maahanmuuttajaryhmä tulee Somaliasta, jossa noin 95 prosenttia naisista ja tytöistä joutuu ympärileikatuiksi. Järjestöjen mukaan vaarassa ovat muun muassa Suomessa syntyneet tytöt.

Poliisilla vihjeitä ympärileikkauksista

Vuoden alusta voimaan tulleen lastensuojelulain mukaan poliisille pitää ilmoittaa, jos terveydenhoidossa paljastuu ympärileikattu lapsi. Esimerkiksi Helsingin poliisin tällaisia ilmoituksia ei ole tullut.

Poliisi kuitenkin epäilee, että tyttöjä lähetetään Suomesta Afrikkaan vanhempien synnyinmaahan ympärileikattaviksi.

- Meillä ei ole asiasta niin konkreettista faktaa, että olisi kyetty käynnistämään tutkinta. Olemme saaneet vain vihjetietoa, jota pidän kyllä luotettavana, sanoo rikosylikomisario Kari Tolvanen Helsingin poliisin väkivaltarikosyksiköstä.

Tolvanen uskoo, että on ensimmäinen tapaus on vain ajan kysymys. Häneen mukaansa sitä tutkittaisiin törkeänä pahoinpitelynä. Leikkauksen järjestäneitä vanhempia voitaisiin epäillä yllytyksestä rikokseen.

Leimaaminen loukkaa

Suomen Somaliliiton puheenjohtaja Said Aden on pahoillaan siitä, että vihjailut kohdistetaan somalitaustaiseen yhteisöön. Hänen mukaansa naisten ja tyttöjen ympärileikkaus on ollut yhteisössä keskustelunaiheena 1990-luvun puolivälistä asti.

- Olemme tehneet valistustyötä asian eteen vuosia. Ihmiset ymmärtävät, ettei ympärileikkauksia saa tehdä, sanoo Helsingin kaupungin maahanmuuttajayksikössä konsulttina työskentelevä Aden.

Vetoomusta ajavien järjestöjen edustajan mukaan tarkoitus ei ole osoitella somalialaistaustaisia, vaan asia koskee kaikkia maahanmuuttajaryhmiä.

- Olen nähnyt kehitysmaissa, kuinka tyttöjä kuolee leikkauksen aiheuttamiin infektioihin. Haluamme vain lisää panostusta ja taloudellisia resursseja, sanoo itsekin somalialaistaustainen kätilö Batulo Essak.

Vetoomus luovutettiin jo eilen maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsille (r.). Sen ovat allekirjoittaneet kymmenen kansalaisjärjestöä ja joukko yksityisiä henkilöitä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat