Mainos

Järjestöt huolissaan turvapaikanhakijoiden avunsaannista Kreikassa

Tuhannet turvapaikanhakijat Kreikan saarilla ovat vaarassa jäädä ilman tärkeitä tukitoimia, kun päävastuu heidän avustamisensa rahoituksesta siirtyy Euroopan unionilta Kreikalle, kansalaisjärjestöt pelkäävät. Asiasta uutisoi brittilehti Independent.

Euroopan komission alaisuudessa toimiva humanitaarinen jaosto ECHO on ohjannut miljoonia euroja turvapaikanhakijoita Kreikassa auttaville kansalaisjärjestöille. Järjestöt hoitavat monenlaisia tehtäviä ruokahuollosta lastensuojeluun. Toiminnan järjestämis- ja rahoitusvastuu siirtyy Kreikan viranomaisille heinäkuun lopussa.

Monet järjestöt ovat ilmaisseet huolensa siirtymän valmistelujen hataruudesta. Järjestöjen edustajien mukaan vastuualueiden tulevasta hoidosta on muun muassa tiedotettu epäselvästi sekä niille että paikallisviranomaisille Kreikassa.

– Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu, sanoo turvapaikanhakijalapsien koulunkäyntiä Khiosin saarella tukevan sveitsiläisjärjestö BAAS:n työntekijä Nicholas Millet Independentille.

– Selkeitä suunnitelmia siirtymästä ja vastuiden luovutuksesta ei ole, (Kreikan) hallitus ei ole sanonut, mitä ottavat vastuulleen ja mitä eivät.

Järjestöt tukevat Milletin mukaan vastuun siirtämistä Kreikan viranomaisille, mutta tahtovat sen tapahtuvan suunnitellusti.

Myös muun muassa Pelastakaa Lapset kertoo lehdelle, ettei järjestö tiedä, jatkuuko sen toiminta saarilla heinäkuun lopun jälkeen ja jos, miten.

– Odotamme yhä tietoa rahoituksesta ja toiminnasta. On epäselvää, miten leirejä ja turvapaikanhakijoiden palveluita jatkossa hoidetaan, järjestön tiedottaja vastasi lehdelle.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan vetovastuun siirtäminen Kreikalle on osa siirtymää pois hätäensiavusta kohti kestävämpää ja pysyvämpää järjestelmää turvapaikanhakijoiden tukemiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.