Järjestöt: Humanitaarinen kriisi uhkaa Keniaa

YK:n arvion mukaan presidentinvaalien takia puhjenneet levottomuudet ovat ajaneet jo 250 000 ihmistä kodeistaan.

Avustusjärjestöt varoittavat humanitaarisesta kriisistä levottomuuksien koettelemassa Keniassa. Järjestöt yrittävät nyt saada avustustarvikkeita perille kodeistaan lähtemään joutuneille kymmenilletuhansille pakolaisille.

YK:n arvion mukaan yhteenotot ovat ajaneet noin 250 000 ihmistä kodeistaan etupäässä Länsi-Keniassa. Järjestöt ovatkin erityisen huolissaan tilanteesta maan länsiosissa, missä turvallisuustilanne on edelleen heikko ja aputarvikkeet vähissä. Apua tarvitaan myös Nairobin slummeissa.

Merlin-järjestön edustajan mukaan ruuasta ja puhtaasta vedestä on pulaa muun muassa Kisumun kaupungissa ja lähiseudulla.

- Jos rauhaa ei saada palautettua muutaman päivän sisällä, taudit ja ihmisten vakava kuivuminen ovat todellisia uhkia, hän varoitti.

Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Jendayi Frazer on jatkanut tänään välitysyrityksiä presidentinvaaleista syntyneessä kriisissä. Frazer tapasi sekä hallituksen että opposition edustajia. Myöhemmin välitystehtäviin on saapumassa myös Ghanan presidentti John Kufuor, joka on Afrikan unionin puheenjohtaja.

Kenian oppositio on torjunut presidentti Mwai Kibakin ehdotuksen kansallisen yhtenäisyyden hallituksesta. Oppositio vaatii presidentin eroa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat