Mainos

Järjestöt armeijan leikkaussuunnitelmista: "Veret seisauttavaa"

Puolustusvoimien leikkauksien pelätään kohdistuvan suoraan varusmiespalvelukseen. Leikkauksien ja uudistusten tavoitteena on hallituksen mukaan sopeuttaa puolustusvoimat pienentyviin ikäluokkiin.

Ammattisotilaiden edunvalvontajärjestöt ja Reserviupseeriliitto ottivat hallitusohjelmaan kirjatun 200 miljoonan euron leikkaussuunnitelman vastaan järkyttyneinä. Kukaan ei odottanut näin suuria leikkauksia.

– Minä epäilen, että taas päädytään tällaiseen temppupolitiikkaan. Nyt haetaan nopeasti vaikuttavia säästöjä. Silloin jää todelliset ja pysyvät säästöt kokonaan käyttämättä, Aliupseeriliiton puheenjohtaja Petteri Leino kertoo.

Temppusäästöillä Leino tarkoittaa varuskuntien lakkauttamista. Hänen mukaansa Puolustusvoimissa on puhuttu ennen vaaleja jopa kuuden varuskunnan lakkauttamisesta. Tämä vaikuttaisi suorasti aliupseerien ja upseerien työhön. Hän itse lähtisi säästöjen takia muuttamaan mieluummin puolustusvoimien linjauksia.

– Pitäisi tehdä strateginen valinta, että joko rakennetaan yhteensopiva puolustusjärjestelmä sotilasliitto Naton kanssa tai valitaan kansallinen puolustusjärjestelmä.

Upseeriliiton puheenjohtaja, everstiluutnantti Harri Westerlund suhtautuu myös leikkauksiin kriittisesti.

– Leikkaussumma oli veret seisauttava. Armeijaan kohdistuvat leikkaukset vaikuttavat toimintaan pitkällä aikavälillä ja Puolustusvoimat on sopeuttanut jo toimintaansa niin hyvin. Joukkojen kouluttaminen ja sen suunnittelu on huomattavasti pidempi aikaväli kuin hallituskausi.

Säästökohteet ovat puolustusvoimilla vielä auki. Tulilinjalla voivat olla esimerkiksi varuskunnat, varusmiespalveluksen pituus, kertausharjoitukset ja maastoleirit.

Katso Johanna Laineen juttu (Seitsemän uutiset 21.6.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.