Mainos

Järjestöpomo: Asunnottomuus tulee räjähdysmäisesti kasvamaan - "Helsinki puhdistaa tilastoja"

Helsinkiin virtaa väkeä. Pelkästään vuosina 2012 - 2013 uusia asukkaita on saapunut 18 000. Osa näistä valuu asunnottomuuden kurimukseen. 

Helsingin A-killan asunnottomille miehille tilapäisasumispalveluita tarjoavaa 45-paikkaista Solakallion yksikköä uhkaa loppuminen. Solakallion kirjoilla käy vuosittain noin 150 asunnotonta. Helsingin kaupunki ei myönnä enää uusia maksusitoumuksia. 

– Toimintamme on vaakalaudalla, ilmoittaa Helsingin A-killan toiminnanjohtaja Leni Palenius.  

Kaupunki on Paleniuksen mukaan lopettamassa kaksi muutakin asumisyksikköä. Tilalle kaupungin on tarkoitus hankkia tuetumpia asumispalveluita.  

– Kaupunki ei ole antanut minkäänlaista taetta siitä, mihin meidän asukkaat joutuvat. Näillä toimenpiteillä varsinkin tilapäistä asumista tarvitsevien asunnottomuus tulee räjähdysmäisesti kasvamaan, Palenius arvioi. 

A-killan mukaan kaupungin toiminta on tilastopuhdistusta.

– Kaupungin logiikka on se, että kun meillä asuvat määritellään yhä asunnottomiksi, ja nyt kun he meidän asunnoista poistuvat, niin tämä on tilastojen siivoamista.

– Kysyin kaupungilta, mihin tällä hetkellä tilapäistä majoitusta tarvitsevat oikein menevät. Heillä ei ollut mitään vastausta. Varmasti suurin osa menee kaduille ja osaa menee esimerkiksi sukulaisille, mutta tietysti tämä lisää asunnottomuutta, kertoo toiminnanjohtaja. 

”Haavoittuvin ryhmä ovat ne, jotka tarvitsevat vain asunnon"

Ministeriössä pääkaupunkiseutu on erityistarkkailussa, sillä alueella asunnottomuus on rajuinta. 

– Kaupunki aikoo kilpailuttaa alkuvuodesta lisää toimijoita, jotta tuettua kriisiasumista saataisiin lisää. Tarkoitus on löytää toimijoita, joilla on tarkoitus antaa asunnon lisäksi enemmän tukea asunnottomille, vastaa ympäristöministeriön erityisasiantuntija Peter Fredriksson.

Palenius ihmettelee mustavalkoista ajattelua, jonka mukaan tuettua asumista lisätään tilapäisyksikköjen kustannuksella. 

– Pieni osa asukkaistamme tarvitsisi tuettua asumista. Suurin väliinputoajajoukko on tällä hetkellä sellaiset asunnottomat, joilla ei ole päihde- tai mielenterveysongelmaa. Sellaiset, jotka käyvät töissä, opiskelevat, ovat velkaantuneita tai avioeron jäljiltä joutuneet asunnostaan ulos, jatkaa A-killan johtaja.

– Kaikkein haavoittuvin ryhmä ovat ne, jotka tarvitsevat vain asunnon. Vuokra-asuntotuotantoa pitäisi olennaisesti lisätä. Tällä hetkellä näköpiirissä ei ole ratkaisua, vastaa Fredriksson. 

Fredriksson myöntää, että uudet satsaukset eivät riitä.

– Tulevaisuuden tuetut asunnot eivät tule riittämään. Me tarvitaan sekä että eli eri asteista tukea asunnolla sekä vain asuntoja. 

Helsingin kaupunki on luvannut lisätä vuokra-asumisoikeusasuntotuotantoa viidelläsadalla asunnolla aikaisempia vuosia enemmän.

– Tällaisia panostuksia tarvittaisiin monta samanlaista. Pelkästään asunnottomuuden hoitamiseen tarvittaisiin 400 - 500 uutta vuokra-asuntoa vuosittain pääkaupunkiseudulle. Pelkästään Helsinkiin on tullut 18 000 uutta asukasta kahden viime vuoden aikana, päättää Fredriksson.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.