Mainos

Järjestöiltä tiukat vaatimukset Cancúniin

Suomalaiset kansalaisjärjestöt julkistivat tänään vaatimuksensa Cancúnin ilmastokokoukselle. Lista on pitkä. Kokoukselta odotetaan edistystä lukuisissa eri asioissa, vaikka uutta ilmastosopimusta ei vielä saataisikaan aikaan.

- Nyt on pala palalta rakennettava luottamus uudelleen Kööpenhaminan epäonnistumisen jälkeen. Teollisuusmaiden on myös selkeästi myönnettävä päästövähennyslupaustensa riittämättömyys, sanoo Greenpeacen ilmastoneuvonantaja Kaisa Kosonen.

Järjestöt muistuttavat, että teollisuusmaiden on sitouduttava 25-40 prosentin päästövähennyksiin vuoteen 2020 mennessä. Kööpenhaminassa maat sitoutuivat kahden asteen päästövähennystavoitteeseen, mutta järjestöjen mielestä on selvitettävä myös, minkälaisia vaikutuksia 1,5 asteen lämpötilan nousu aiheuttaa.

- Jo 1,5 asteen lämpenemisellä on dramaattiset vaikutukset. Niistä on tehtävä kattava selvitys, vaatii Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastovastaava Venla Virkamäki.

Ilmastorahoituksen lähteet selville

Kööpenhaminassa sovittiin, että teollisuusmaat tukevat kehitysmaita ilmastotoimissa 30 miljardilla dollarilla seuraavien

kolmen vuoden aikana. Pitkän aikavälin rahoituksena teollisuusmaat lupasivat kehitysmaille 100 miljardia dollaria vuodessa vuoteen 2020 mennessä. Käytännön toteutus jäi kuitenkin auki.

- Ilmastorahoituksesta on sovittava Cancúnissa. Vaikka rahasummat on sovittu, rahan lähteistä pitäisi sopia nyt. Avoimuus on tärkeää. Teollisuusmaiden on kerrottava kehitysmaille, mistä rahat tulevat ja mihin ne aiotaan käyttää. Cancúnissa pitäisi päättää ilmastorahaston perustamisesta, luettelee ilmastoasiantuntija Katri Suomi Kirkon Ulkomaanavusta.

Järjestöjen mielestä nyt on sovittava myös tulevan sopimuksen laillisesta muodosta. Todennäköisimmin se tarkoittaa Kioton pöytäkirjan jatkoa vuoden 2012 jälkeen ja lisäksi toista sopimusta, jossa Yhdysvallat sitoutuisi päästövähennyksiin.

Järjestöjen ilmastokannanoton ovat laatineet Akava, Greenpeace, Kehys ry, Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa ry, Kirkon Ulkomaanapu, Luonto-Liitto, Natur och Miljö, SAK, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen YK-liitto ja WWF Suomi.

Cancúnin ilmastokokous alkaa tämän kuun 29. päivänä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.