Mainos

Järjestö vaatii Kosovo-joukkojen syytesuojan purkua

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mielestä sotilaiden on oltava tilivelvollisia paikalliselle oikeuslaitokselle, kun maakunta itsenäistyy.

EU:n ja Naton poliisien sekä sotilaiden pitäisi olla Kosovossa tilivelvollisia paikalliselle oikeuslaitokselle, kun maakunta itsenäistyy Serbiasta. Näin arvioi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

YK:n välittäjän presidentti Martti Ahtisaaren ehdotuksen mukaan Kosovosta tulee itsenäinen EU:n ja Naton valvonnassa. Vastuu siirtyy Kosovon YK-hallinnolta EU:n 1800 poliisille ja Nato-johtoisille rauhanturvajoukoille, joihin kuuluu 16 500 sotilasta.

Human Rights Watchin mielestä Kosovon tulevan perustuslaillisen tuomioistuimen pitäisi voida käsitellä rikosepäilyjä, jotka kohdistuvat ulkomaisiin poliiseihin tai sotilaisiin. Järjestö korosti, että syytesuoja heikentää Kosovon asukkaiden luottamusta ulkomaisiin joukkoihin.

Human Rights Watchin vaatimus torjutaan todennäköisesti epärealistisena ainakin YK:ssa ja Natossa. Jäsenmaiden arvellaan karttavan operaatioita, joissa sotilaille ei ole taattu syytesuojaa paikallisilta tuomioistuimilta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.