Mainos

Järjestö syyttää Israelin kiristävän sairaita palestiinalaisia

Israelin agentit vaativat sairaita palestiinalaisia ryhtymään ilmiantajiksi vastineeksi sairaalahoitoon pääsystä, kertoo amerikkalainen ihmisoikeusjärjestö.

Physicians for Human Rights (PHR) -järjestö on koonnut raportin 32 tapauksesta, joissa sairailta palestiinalaisilta oli evätty pääsy Gazasta Israelin puolelle hoitoon, koska nämä eivät suostuneet antamaan tietoja Gazan aseellisista ryhmistä. Osa potilaista kärsi vakavista sairauksista.

Järjestön mukaan Israelin agentit saattavat kuulustella gazalaisia useita tunteja ja ehdottaa täysin suoraan ilmiantajaksi ryhtymistä. PHR huomauttaa, että toiminta on kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vastaista.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan menetelmät rikkovat kansainvälistä lakia. Israelin viranomaiset ovat kieltäneet syytökset ja ovat kertoneet, että potilaita on kuulusteltu vain turvallisuuden takia.

Järjestön mukaan palestiinalaisista potilaista on tullut tärkeitä ja helppoja kohteita Israelin turvallisuuspalvelulle. Järjestön tietoon on tullut tapauksia, joissa potilaat eivät ole hakeutuneet hoitoon kuulusteluiden pelossa.

Gazasta poistuminen on palestiinalaisille kiellettyä, mutta erityisluvan voi saada terveydellisiin syihin vedoten. Physicians for Human Rightsin mukaan lääkärien, ei turvallisuusjoukkojen, tulisi päättää kenelle lupa annetaan.

Potilaiden virta Gazasta Israeliin on kiihtynyt kuluneen vuoden aikana selvästi, kun alueen terveydenhoito on rapistunut Israelin saarron vuoksi. Myös aikaisempina vuosina Israel on muun muassa katkaissut sähköt Gazasta, jolloin esimerkiksi sairaalat ovat joutuneet sulkemaan ovensa.

Israelin turvallisuuslähteet kiistivät raportin tiedot.

Useat kansainväliset tarkkailijat pitävät raportin tietoja todisteena Israelin epäonnistuneesta miehityspolitiikasta.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.