Mainos

Järjestö: Pelikonsolit eivät tarpeeksi "vihreitä"

Ympäristöjärjestö Greenpeace syyttää suuria pelikonsolivalmistajia siitä, etteivät ne tee kaikkea vähentääkseen haitallisten kemikaalien ja metallien käyttöä tuotteissaan.

BBC:n verkkosivusto kertoo, että järjestön hampaissa ovat Sony PlayStation 3, Microsoft Xbox 360 ja Nintendo Wii -pelikoneet. Vaikka tehtaat noudattavat Euroopan lainsäädäntöä, konsolit sisältävät edelleen materiaaleja, jotka pitäisi korvata vähemmän haitallisilla, järjestö sanoo.

Erityisesti Nintendo yllätti Greenpeacen. Sen mukaan Nintendolla ei ole minkäänlaista ympäristösäännöstöä ja yhtiö sijoittui huonoiten teknologiavalmistajien "vihreysvertailussa".

Nintendon tiedottajan mukaan yhtiö noudattaa kaikkia haitallisiin aineisiin, luonnonsuojeluun ja kuluttajien turvallisuuteen liittyviä EU-direktiivejä.

Raportti paljastaa myös, että Sonyn ja Microsoftin laitteet sisältävät molemmat "erittäin korkeita" pitoisuuksia ftalaatteja, joita käytetään esimerkiksi pehmentämään johtojen muovikuoria. EU:n alueelle tuotavat lelut eivät saa sisältää kyseistä kemikaalia, mutta pelikonsoleita ei luokitella leluiksi.

Raportin mukaan kaikki konsolit sisälsivät myös myrkyllistä bromia. PS3:sta ja Xboxista löytyi berylliumia, josta kierrätysvaiheessa vapautuvan pölyn ja höyryjen epäillään aiheuttavan keuhkosyöpää.

YK:n ympäristöohjelman mukaan maailmalla käsitellään vuosittain 50 tonnia vaarallista elektroniikkajätettä.

Greenpeace on huolissaan siitä, ettei vanhojen konsolien hävittämiseen ole olemassa turvallista ratkaisua. Järjestö haastaa valmistajat kehittämään uusia palautus- ja kierrätysmenetelmiä.

Sony kertoo on jo aloittaneensa yhteistyön Braunin, HP:n ja Electroluxin kanssa laatiakseen sähkölaitteiden kierrätykselle eurooppalaisen periaateohjelman.

(MTV3-BBC)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.