Järjestö: Mieti, millaisia kesäkuvia laitat nettiin

Pelastakaa lapset ry kehottaa vanhempia käyttämään harkintaa lasten kesäkuvien internetissä julkaisemisessa.

Lastensuojelujärjestö muistuttaa, että esimerkiksi vähäpukeisten ja alastomien lasten kuvat voivat päätyä sellaisten henkilöiden käsiin, jotka käyttävät niitä seksuaalisiin tarkoituksiin.

– Etenkin suomalaiseen kulttuuriin kuuluu se, että perheen kesken ollaan saunassa nakuna ja omalla kotirannalla nakuna. Niissä kohdissa ei ehkä kannattaisi ottaa sellaisia valokuvia, jotka pistetään laajempaan levitykseen, sanoo Pelastakaa lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

– Vaikka ne kuinka pannaan omille Facebook-sivuille tai nettisivuille, niin jos niitä ei ole vahvasti suojattu, niin nekin sivut ovat muidenkin käytettävissä tai sieltä voidaan imuroida niitä kuvia.

Markkula-Kivisilta muistuttaa, että kuvien julkaisemiseen liittyy myös mahdollinen kiusaamisen tai nolaamisen riski.

– Netin kautta kiusaaminen ja sieltä saadun materiaalin välityksellä kiusaaminen ovat valitettavasti tämän ajan uusia ilmiöitä. Kannattaa miettiä siinä kohtaan, kun erilaisia kuvia itsestään, perheestään ja lapsistaan laittaa tuonne, että haluanko oikeasti, että myös vieraat ihmiset saavat tämän tiedon.

Kuvat voivat laukaista kiusaamisen

Vaikka kuvia ei kukaan väärään yhteyteen imuroisikaan, niin lapsillakin on yksityisyyden suoja.

– Heidän päiväkotikaverinsa, koulukaverinsa, jopa tulevat työnantajansa voivat joskus nähdä ne kuvat sieltä. Kun nettiin on laitettu joku kuva, on mahdollista, että sitä ei koskaan saada sieltä pois. Jos joku on ehtinyt sen imuroimaan, niin vaikka itse poistaisit kuvan, se on olemassa jossain muualla.

Pelastakaa lapset ry saa Nettivihje-palveluunsa vuosittain noin 3 000 vihjettä mahdollisista lapsipornosivustoista. Vihjeiden määrä on vähentynyt huomattavasti viime vuosina.

– Vaikea sanoa, mistä se johtuu. Meillä on vahva usko siihen, että osa johtuu siitä, että oikeasti servereitä, joissa näitä kuvia on, on saatu suljettua, eli poliisi on pystynyt vihjeiden perusteella löytämään servereitä ja sulkemaan niitä.

– Pahimmillaan niitä on tullut vuosittain noin 9 000 ja nyt puhutaan noin 3 000 vihjeen määrästä vuositasolla, josta noin 30-40 prosenttia on sellaista materiaalia, joka tulkitaan laittomaksi.

Pelastakaa lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta ei kuitenkaan halua viedä iloa lapsensa ja kesälomatouhujen valokuvaamisesta. Hän ei suinkaan ole kieltämässä lasten valokuvaamista.

– Totta kai on ihanaa, että lapset saavat hyviä kokemuksia ja on ymmärrettävää, että niistä otetaan valokuvia, jotta muistot säilyvät. Tämän vähenemistä en toivo, mutta toivon, että kuvien jakamisen kohdalla asiaa mietitään.

Lue myös:

    Uusimmat