Järjestö: Lasta ei pidä pakottaa kaavamaiseen sukupuolirooliin

Tyttö vai poika? Tähän vanhemmille esitettyyn yleiseen kysymykseen voi olla joskus vaikea vastata.

Lapsen sukupuoli on yksi kiinnostavimmista kysymyksistä, kun uusi ihminen tulee maailmaan.

Aina sukupuolta ei voida määrittää yksiselitteisesti sukupuoliominaisuuksien avulla. Intersukupuolisella ihmisellä voi olla kummankin sukupuolen tunnusmerkkejä, tai sukupuoliset tunnusmerkit ovat epäselvät.

Joissain kulttuureissa intersukupuolisia on pidetty "kolmantena sukupuolena". Länsimaissa heidät on yleensä kasvatettu jommankumman sukupuolen edustajaksi ja muokattu kirurgisesti.

Sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava Trasek ry muistuttaa, että intersukupuolisten lasten kosmeettiset leikkaukset tulisi siirtää siihen saakka, kunnes yksilö on tarpeeksi vanha ja hänen identiteettinsä riittävän kehittynyt, että hän kykenee ymmärtämään leikkauksesta koituvat hyödyt ja haitat.

Ihminen voi Trasekin mukaan tuntea muutenkin syntyneensä väärään sukupuoleen. Yhdistyksen puheenjohtaja Antti Karanki kertoo, että asian voi huomata jo lapsesta.

Karanki tähdentääkin, että lasta ja nuorta ei pidä pakottaa kaavamaiseen sukupuolirooliin. Sen sijaan häntä on tuettava selvittämään oma sukupuoli-identiteettinsä.

– On hyvä, että nuoria ja lapsia autetaan. Sukupuolirooliaan hakevaa ei pitäisi ainakaan leimata tai kiusata. Ennen kuin transsukupuolista nuorta voi ohjata sukupuolenkorjausprosessiin, täytyy kuitenkin odottaa, että hän pystyy itse kertomaan tunteistaan ja tilanteestaan.

Jos lapselle annetaan vapaus valita leikkinsä ja mieltymyksensä, tyttö voi valita ikään kuin sukupuolensa vastaisesti esimerkiksi autoleikit ja poika nuket.

– Jos lasta tuetaan hänen mieltymyksissään, hän voi kokeilla vapaammin erilaisia asioita ja olla oma itsensä. Se lisää hänen itsetuntoaan ja -kunnioitustaan. Omien mieltymysten salaaminen vie sen sijaan voimia ja altistaa mielenterveyshäiriöille, kuten ahdistukselle ja masennukselle.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat