Järjestö huolissaan vaikeista avioeroista ja ammattilaisten osaamisvajeista: Tunnistamatta jäävät riskierot voivat pahimmillaan johtaa perhesurmiin

Liian moni perhe jää tällä hetkellä yksin vaikean erotilanteeseen kanssa, kerrotaan Ensi- ja turvakotien liitosta. Järjestön mukaan tämä johtuu siitä, että eroamiseen liittyviä riskejä ei tunnisteta riittävässä määrin.

Noin 40 000 lapsen vanhemmat eroavat vuosittain Suomessa. Noin 10 prosenttia erotilanteista kärjistyy niin, että ero- ja huoltajuuskiistasta tulee repivä ja se pitkittyy. Väkivalta, päihderiippuvuus, vaikeat kommunikaatio-ongelmat ja taloudelliset kysymykset, ETKL:sta kerrotaan. 

Järjestössä ollaan huolissaan eron jälkeisistä riitautuneista perhetilanteista, joissa voi olla näkyvillä vallankäytön, kiusaamisen ja väkivallan muotoja, ja joissa lapset saattavat olla eri tavoin osallisina.

Asiantuntijan mukaan näihin vaativiin erotilanteisiin ei ole tarpeeksi apua saatavilla ja moni jää tilanteen kanssa yksin. 

– Vaativissa ero- ja huoltoriidoissa vanhemmat syyttelevät toisiaan, tuntevat vihaa ja epäluottamusta toisiaan kohtaan, heikentävät ja sabotoivat toistensa roolia vanhempina sekä käyttävät henkistä ja mahdollisesti fyysistä väkivaltaa. Ammattilaisten pitäisi tunnistaa varovaisiakin signaaleja siitä, ettei kaikki ole kunnossa. Vakavimmillaan väkivalta voi johtaa perhesurmaan, projektipäällikkö Johanna Vaitomaa Ensi- ja turvakotien liitosta sanoo. 

”Ammattilaisten osaamisessa puutteita”

Vaitomaa muistuttaa, että väkivallan uhkaukset tulisi aina ottaa tosissaan ja uhkaajalle ja muulle perheelle tarjota apua, sillä pienetkin väkivallan teot voivat kasvaa henkeä uhkaaviksi tai jopa surmiksi.  

– Oleellista on tunnistaa ne erotilanteet, joihin liittyy riskejä siitä, että ero kärjistyy ja lapsen etu hukkuu aikuisten tarpeiden ja vaatimusten alle. Riskinarviointi tulee tehdä moniammatillisesti ja lapsen näkökulmasta, ja siinä on huomioitava lapsen ja vanhemman turvallisuus. Tällä hetkellä ammattilaisten osaamisessa on tässä kohtaa puutteita eikä välineitä riskitekijöiden tunnistamiseen ole ollut tarpeeksi saatavilla, Vaitomaa sanoo. 

”Pitkittynyt huoltoriita tulisi tunnistaa kaltoinkohtelun muodoksi”

Järjestön mukaan 4–5 prosenttia kaikista huoltoa, asumista ja tapaamisoikeutta koskevista asioista käsitellään oikeudessa riitaisina ja vaikeina asioina.

– Lapsen kannalta pitkään epävarmana ja jännitteisenä jatkuva tilanne on erittäin kuormittava ja voi uhata lapsen mielenterveyttä tai muuta kehitystä. Pitkittynyt huoltoriita tulisikin tunnistaa yhdeksi kaltoinkohtelun muodoksi. Lapsen tuen tarpeita ei myöskään aina tunnisteta ja lapset jäävät liian usein ilman tarvitsemaansa apua, toteaa Vaitomaa.

Uusi käsikirja vahvistamaan vaikeiden erotilanteiden osaamista

Järjestö julkaisee Vaativan erotyön käsikirjan vahvistamaan ammattilaisten kykyä arvioida riskejä ja tunnistamaan korkean konfliktin ja riskin erotilanteita. Kirja käsittelee vaativia ero-, huolto- ja tapaamisriitoja ja niiden parissa työskentelyä.

Se perustuu asiakastyön kokemuksiin, kehittämistyöhön ja tutkimustietoon. Kirja on tarkoitettu kaikille sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja oikeustieteen ammattilaisille sekä asiantuntijoille ja päättäjille.

TTK:ssa menestynyt Aki Riihilahti avoimena urastaan ja avioerostaan 5:19

TTK:ssa menestynyt Aki Riihilahti avoimena urastaan ja avioerostaan

Lue myös:

    Uusimmat