Mainos

Järjestelmän kiemurat vaikeita maahanmuuttajille – myös viranomaisilla hahmotusvaikeuksia

Maahanmuuttajilla on vaikeuksia hahmottaa Suomen viranomaisjärjestelmän kiemuroita, selviää Siirtolaisuusinstituutin tutkimuksesta.

Maahanmuuttajien haastatteluihin perustuvan raportin mukaan viranomaisten toiminnasta saadaan hajanaisesti tietoa ja monet oleelliset asiat jäävät ymmärtämättä.

Monille on epäselvää muun muassa maistraatissa rekisteröitymisen sekä kotikunnan ja henkilötunnuksen merkitys. Ulkomailta Suomeen muuttanut voi esimerkiksi luulla, että henkilötunnus ja sosiaaliturva kytkeytyvät toisiinsa, kun osa viranomaisista puhuu edelleen sosiaaliturvatunnuksesta.

Lisäksi useilla on ongelmia kirjoitetun viranomaiskielen kanssa. Kelaa yksi haastateltava kuvaa kaupungiksi kaupungin sisällä, koska sen toiminta tuntuu niin monitahoiselta.

Raportin mukaan jopa viranomaisilla itsellään on vaikeuksia hahmottaa eri viranomaisten keskinäisiä suhteita. Kukin hoitaa vain oman tonttinsa, eikä muiden virastojen asioista olla yleensä perillä. Siksi myöskään maahanmuuttajia ei juuri neuvota, jos se edellyttää muiden viranomaisten tehtävistä puhumista.

Vastaajat pitävät kuitenkin viranomaisten toimintaa yleisesti hyvänä ja luotettavana ymmärtämisvaikeuksista huolimatta. Kotoutumisen kannalta keskeisiä viranomaisia ovat etenkin Kela ja työvoimatoimisto.

2:48

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.