Mainos

Järjestäytynyttä rikollisuutta Suomeen Virosta ja Liettuasta

Euroopan unionin alueella toimiva järjestäytynyt rikollisuus rantautuu Suomeen lähinnä Virosta ja Liettuasta, kertoo Europolin tänään julkistama järjestäytyneen rikollisuuden uhka-arvio 2011.

Arvion mukaan Koillis-Euroopan rikollisryhmien vaikutus näkyy jo selvästi Suomen rikollisuudessa. Myös rikolliset moottoripyöräjengit, jotka tekevät yhteistyötä monien muiden kansainvälisesti toimivien rikollisryhmien kanssa, ovat merkittäviä tekijöitä järjestäytyneessä rikollisuudessa Suomessa.

Suomessa tavataan myös länsiafrikkalaisten rikollisten organisoimaa paritusta.

EU:n alueella miljardiluokan bisnestä

Kaikkiaan EU-alueella toimiva järjestäytynyt rikollisuus on kehittymässä entistä monimuotoisemmaksi. Rikollisryhmille on esimerkiksi tunnusomaista yhä suurempi liikkuvuus sekä maantieteellisesti että rikollisuuden eri toimialoilla.

Samalla internetin vaikutus on kasvanut. Se ei ole enää alusta vain varsinaiselle tietoverkkorikollisuudelle, maksukorttirikollisuudelle, lapsipornolle ja tekijänoikeusrikollisuudelle, vaan sillä on olennainen asema esimerkiksi huumeiden valmistuksessa ja kaupassa, ihmiskaupan uhrien rekrytoinnissa ja markkinoinnissa, laittoman maahantulon järjestämisessä, tuoteväärennösten kaupassa sekä uhanalaisten lajien kaupassa. Rikolliset käyttävät internetpalveluja myös turvallisen yhteydenpidon ja rahanpesun välineenä.

Europolin mukaan järjestäytynyt rikollisuus on EU:n alueella miljardiluokan liiketoimintaa. Toiminnan arvioidaan yhä kasvavan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.