Mainos

Järjestäytynyt rikollisuus lisää yhteistyötään

Suomessa on noin 80 järjestäytynyttä rikollisryhmää ja niissä on tuhatkunta jäsentä. Poliisin ylijohdon tuoreen raportin mukaan rikollisryhmien toiminta on väkivaltaistunut.

Poliisijohto haluaa lisää tehoa järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaan. Poliisin havaintojen mukaan rikollisryhmittyvät ovat lisänneet yhteistyötään ja rikollisuus on väkivaltaistunut.

Poliisin ylijohdon raportin mukaan poliisin käyttämä maalitoiminta on ollut tehokasta, mutta esimerkiksi tiedonkulku ja rikoshyödyn poisottaminen toisinaan ontuvat.

Suomessa on noin 80 järjestäytynyttä rikollisryhmää ja niissä on tuhatkunta jäsentä. 40 ryhmää vaikuttaa huumekaupassa ja kymmenen talousrikollisuudessa. Loppujen päätoimiala liittyy omaisuus- ja väkivaltarikollisuuteen, viinan ja tupakan salakuljetukseen, asekauppaan ja paritukseen.

Poliisin havaintojen mukaan ryhmät tekevät entistä enemmän yhteistyötä ja verkostoituvat keskenään.

- Kyllähän ne markkinat on jaettu Suomen osalta. Vähemmän on keskinäistä kinastelua, poliisiylitarkastaja Robin Lardot Sisäministeriön poliisiosastolta kertoo.

Poliisin ylijohdon tuoreen raportin mukaan rikollisuus on väkivaltaistunut.

- Yksi keskeinen muoto väkivaltaa liittyy sisäiseen kuriin. Jos tapahtuu tietovuotoja taikka yhteistyötä poliisin, niihin puututaan kovasti. Jonkin verran on väkivaltaa ulkopuolisiin, mutta vähemmän, Lardot kertoo.

Viiden viime vuoden aikana poliisi on ottanut maalitoiminnan kohteeksi noin 200 rikollisryhmää. Kustannukset yhdessä jutussa voivat nousta satoihin tuhansiin euroihin. Kohteiksi aiotaan nyt ottaa myös pienempiä ja nousevia ryhmittymiä.

Toinen muutos liittyy rikoshyödyn poisottamiseen. Järjestäytyneen rikollisuuden osalta se ei ole niin tehokasta kuin talousrikollisuudessa. Myös verkostoitumista aiotaan hankaloittaa.

- EU:ssa on ajettu vahvasti sitä, että yhden maan rikolliset ei sijoitu toiseen maahan, Lardot painottaa.

Poliisin ylijohdossa on huomattu ongelmaksi myös se, että tieto ei kulje yhdeltä poliisiyksiköltä riittävän jouhevasti.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.