Järistyksiin osataan varautua - rakennusmääräyksistä lipsutaan silti

Seismologian instituutinjohtaja Pekka Heikkisen mukaan maanjäristyksiin osataan nykyisin varautua rakentamissa melko hyvin. Tämä ei silti tarkoita sitä, että näin tehtäisiin.

- Nykyisin tiedetään aika paljon siitä miten ja minkälaisille pohjille pitäisi rakentaa mahdollisimman hyvin järistystä kestävästi. Ongelma on kuitenkin se, että kun järistyksen uhka toteutuu ehkä kerran sadassa tai 200 vuodessa, niin niistä määräyksistä ei välttämättä jakseta aina pitää kiinni.

Heikkisen mukaan määräyksistä lipsutaan, koska ne nostavat rakennuskustannuksia.

Riskialueilla rakentamiseen panostetaan luonnollisesti enemmän. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Kaliforniassa sekä Japanissa määräyksiä noudatetaan hyvinkin tarkoin.

Kaikkialla määräysten noudattaminen ei kuitenkaan onnistu esimerkiksi rahan- tai tilanpuutteen takia.

- Paikoissa joissa on paljon väestökeskittymiä, ei voi aina rakentaa hyvälle rakennuspohjalle, vaan joudutaan rakentamaan esimerkiksi pehmeämmille hiekka- ja savikerrostumille. Tällaisilla rakennusalueilla maanjäristyksen seuraukset ovatkin huomattavasti vakavampia.

Esimerkiksi eilen Haitissa sattuneen järistyksen tuhoja kasvatti maan talojen heikko kunto.

Heikkinen näkee, että myös Euroopassa suurkatastrofi maanjäristyksen takia on mahdollinen

- Riski on olemassa siellä missä on vanhaa rakennuskantaa, varsinkin näillä aktiivisilla alueilla, Italiassa, Balkanilla Kreikassa ja Turkissa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat