Jari Aarnion asianajaja: Rahankäytön taustalla talokauppa ja palkkatulot

Jari Aarnion mukaan hänellä ei ole ollut lainvastaista rahaa, kertoo asianajaja Riitta Leppiniemi. Tutkinnanjohtajat taas arvioivat mahdolliseksi motiiviksi taloudellisen hyödyn hankkimista.

Helsingin huumepoliisin hyllytetty päällikkö Aarnio kiistää kaikki rikosepäilyt.  

Leppiniemi kertoo, että varojen käyttöä on selvitetty 10 vuodelta, jolloin Aarnio on saanut palkkatuloja yli 600 000 euroa ja myynyt omakotitalonsa noin 300 000 eurolla.  

Esitutkintapöytäkirjoja on yli 25 000 sivua

Aarnio-jutun syyttäjät saavat eteensä yli 25000 sivua esitutkintapöytäkirjoja. Tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Krista Soukolan mukaan esitutkinta ei ole sivumääriltään suurin KRP:n tutkimista jutuista.   

-Mutta ajatellen tätä juttua vakavuudeltaan ja monitahoisuudeltaan, puhutaan erittäin merkittävästä ja myös erittäin laajasta jutusta, hän luonnehtii.

Poliisirikosepäilynä juttu on tiettävästi laajin. Vakavimpina epäilyinä Soukola pitää huume- ja virkarikosepäilyjä.  

- Rangaistusmaksimin osalta törkeät huumausainerikokset ovat ankarimmin rangaistuja, mutta mielestäni myös juttukokonaisuuden virkarikollisuus on ollut sellainen menettely, joka on ollut syytä selvittää perin pohjin.  

Joitakin osia Aarnio-kokonaisuudesta on mennyt syyttäjille jo aiemmin. Esimerkiksi seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyvä haara siirtyi syyteharkintaan kuun alussa. Esitutkinta jatkuu kuitenkin yhä muun muassa Kuopioon liittyvien virkarikosepäilyjen osalta ja Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnan epäselvyyksistä.  

- On esitetty väite, että Aarnion ei olisi tarvinnut käyttää palkkatiliään. Tämä on Aarnion kannalta yksi käsittämättömimmistä väitteistä. Hänen palkkatililtään on aina maksettu lainat ja vastikkeet, ja hän on säännöllisesti siirtänyt vaimonsa tilille varoja, joista on maksettu perheen kuluja.

Esitutkinnan mukaan Aarnio olisi käyttänyt noin puoli miljoonaa euroa, jonka alkuperää ei ole pystytty selvittämään. Häntä epäillään 28 rikoksesta, kuten törkeistä virka- ja huumerikoksista. Aarnion lisäksi epäiltyjä on 22, joista kuusi on poliiseja. Esitutkinta siirtyi tiistaina syyteharkintaan.  

Epäily: Lavasti Pasilan mieheksi  

Aarnion epäillään esimerkiksi järjestäneen hasiksen maahantuontia ja levitystä Hollannista Suomeen. Leppiniemen mukaan kyse on erimielisyyksistä keskusrikospoliisin ja Helsingin huumerikosyksikön tutkinnassa. Haarassa epäillään virkarikoksista myös muutamia muita poliiseja, mutta heidän ei epäillä osallistuneen huumeiden maahantuontiin tai levitykseen.  

Aarnion epäillään lisäksi paljastaneen tietoja poliisin tietolähdetoiminnasta ja peitetoiminnasta ulkopuolisille. Prostituutiohaarassa hänen epäillään tehneen aloitteen prostituutioon lähtemisestä.  

Lavastushaarassa Aarnion ja hänen kahden alaisensa epäillään hakeneen ja käyttäneen perusteettomia pakkokeinoja sekä vääristelleen todisteita. Tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Krista Soukola vahvistaa epäilyssä olevan kyse siitä, että syytön mies olisi pyritty lavastamaan niin kutsutuksi Pasilan mieheksi. Sillä tarkoitetaan hasistynnyrijutussa ollutta tuntematonta epäiltyä.  

Soukolan mukaan lavastus ei mennyt niin pitkälle, että ketään syytöntä olisi tuomittu. Leppiniemi sanoo, ettei Aarnio tiedä alaistensa syyllistyneen mihinkään, eikä katso itsekään syyllistyneensä mihinkään.  

Lue myös:

    Uusimmat