Mainos

Japanissa yhä oleva Hannele: Pienikin tärinä saa pysähtymään

Japania vavisuttavat järistykset saavat yhä maassa olevat varpaisilleen. Kanawagan maakunnassa asuva suomalainen Hannele kertoo, että järistysten pelko on saanut ihmiset elämään alueella jatkuvassa hälytystilassa.

Hannele asuu parhaillaan perheensä kanssa USA:n laivaston tukikohdassa Yokosukassa, joka sijaitsee alle 50 kilometrin päässä Tokiosta. Järistykset ovat vavisuttaneet aluetta useampaan otteeseen .

– Koko ajan on sellainen olo, että täytyy olla valmiina juoksemaan ulos. Pienestäkin tärinästä pysähtyy hetkeksi paikalleen tunnustelemaan, että johtaako tilanne mahdollisesti johonkin pahempaan, Hannele kertoo.

Tänään tukikohdassa asukkaita neuvottiin varautumaan hätätilanteeseen.

– Meitä ohjeistettiin pakkaamaan iso matkalaukku siltä varalta, että tulee evakuointikäsky ja joudutaan lähtemään maasta kokonaan. Ja myös pari pienempää. että pärjätään muutama päivä jos katkeaa sähköt, juomavesi tai molemmat.

Hannele myöntää, että asuminen tukikohdassa helpottaa elämää ja tekee olosta hieman turvallisemman. Epävarmuus vaivaa silti. Esimerkiksi evakuointisuunnitelmaa ei ole asukkaille paljastettu.

– Kuulemani mukaan laivasto ei aio julkistaa evakuointisuunnitelmaa ennen kuin tosipaikan edessä. Se vähän kalvaa mieltä, kun ei pysty olemaan täysin valmistautunut tarkan tiedon puuttuessa.

Paikalla on lietsottu myös paniikkimielialaa, mutta Hannele on pysytellyt rauhallisena. Hän on seurannut tilannetta laivaston tai Suomen suurlähetystön virallisista tiedotteista ja reagoinut tapahtumiin niiden mukaan.

– Muuten en ole katsonut tai lukenut uutisia, kun joka paikasta kuulee vähän eri asioita ja sitten ei voi olla varma mikä on totta.

Normaalit ostokset: 24 vesipulloa ja kahdeksan vaippapakettia

Katastrofin seurauksena Japanissa on saatu totutella viime päivinä tuotteiden säännöstelyyn. Yksi säännöstellyistä tuotteista on bensiini, jonka myynnistä on myös tukikohdassa tiukat säännöt.

– Yhtä ostokertaa kohti saa vain 5 gallonaa. Myös julkinen liikenne tökkii ja kaikki junat eivät aina toimi, joten olemme periaatteessa jumissa kotona.

Tukikohdan ulkopuolella on ollut lisäksi kontrolloituja sähkökatkoksia, jotta sähköä riittäisi kaikille.

– Nämä katkot eivät ole vielä kohdistuneet meihin, mutta on kehotettu pitämään kaikki valot pois päältä silloin kun niitä ei tarvitse ja vetämään johdot seinästä.

Sähkökatkojen pelko on kuitenkin olemassa myös tukikohdan alueella.

Huoli tulevasta on ajanut ihmisiä myös hamstraamaan ruokaa ja muita elintarvikkeita ympäri Japania. Hannelen mukaan hamstrausta on esiintynyt myös Yokosukassa.

– En ole varma tukikohdan ulkopuolisesta tilanteesta, mutta esimerkiksi täällä meidän tukikohdan ruokakaupassa ihmiset ostivat monta 24 vesipullon pakkausta kerrallaan, vaikka hanoista saa ihan hyvin vettä vielä, hän toteaa.

Asukkaita hamstraus tuntuu hieman hävettävän.

– Nauratti, kun kuulin ohimennen ihmisten kertovan toisilleen, että "Minä vain suoritan näitä normaaleja ostoksiani täällä" ja sitten kärryissä on esimerkiksi 15 tölkkiä maitoa ja 8 vaippapakettia.

Sekavasta tilanteesta huolimatta Hannele perheineen yrittää suhtautua tulevaan luottavaisesti.

– Emme ole osanneet joutua paniikin valtaan. Paikalliset suhtautuvat asiaan ainakin päällisin puolin rauhallisesti ja siitä on hyvä ottaa oppia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.