Mainos

Japanissa jälleen raju maanjäristys

Kashiwazaki-Kariwan ydinvoimalasta vuosi aamuisen maanjäristyksen seurauksena radioaktiivista vettä. Aamuisessa järistyksessä kuoli ainakin seitsemän ihmistä ja loukkaantui lähes 800 ihmistä.

Voimakas maanjäristys on koetellut jälleen Japania, tunteja tuhoisan maanjäristyksen jälkeen. Maan säätieteilijöiden mukaan jälkimmäisen järistyksen voimakkuus oli 6,6 Richterin asteikolla.

Tokiossa silminnäkijät kertoivat rakennusten huojahdelleen. Mahdollisista tuhoista ei ole toistaiseksi tietoa. Järistyskeskus oli merenpohjassa Japanin länsipuolella.

Aamupäiväinen järistys sytytti Kashiwazaki-Kariwan ydinvoimalan tuleen Niigatan alueella. Ydinvoimalasta vuoti järistyksen seurauksena radioaktiivista vettä. Paikallisen voimalayhtiön mukaan voimalassa havaitun vuodon laajuudesta ja vaikutuksista ei ole vielä tietoa.

Neljä voimalan reaktoreista seisahtui järistyksen jälkeen automaattisesti. Aaamuisen järistyksen voimakkuus oli 6,8 Richterin asteikolla.

Tulipalo ei viranomaisten mukaan aiheuttanut säteilyvaaraa, ja lieskat saatiin taltutettua tunnin kuluessa. Voimala tiedotti neljän työntekijän loukkaantuneen onnettomuudessa lievästi. Kolme muuta reaktoria eivät olleet järistyksen aikaan toiminnassa tarkastusten takia.

Kashiwazaki-Kariwa on maailman suurin ydinvoimalaitos.

Järistyksessä sai surmansa seitsemän ihmistä

Pahiten maanjäristyksestä kärsi vajaan 100 000 asukkaan Kashiwazakin kaupunki, jossa 300 talon kerrottiin tuhoutuneen täysin. Järistys surmasi seitsemän ihmistä sekä aiheutti 800 ihmisen loukkaantumisen.

Järistys ravisteli rakennuksia jopa yli 200 kilometrin päässä Tokiossa.

Järistyksen keskus sijaitsi Niigatan lounaispuolella meressä, ja sen pelättiin lähettävän hyökyaallon kohti rannikkoa. Aallot jäivät kuitenkin puolimetrisiksi.

Yli 20 000 kotia jäi ilman sähköä ja tuhannet ilman vettä.

Pelastustyöntekijöitä lähetettiin Niigataan muualta maasta, ja alueelle perustettiin hätäsuojia evakuoituja varten.

Jälkijäristyksiä pelätään

Kashiwazakissa sortui satoja taloja, joiden raunioihin jäi loukkuun ihmisiä.

- Kun maanjäristys iski, olin merellä veneessäni ja tunsin sen heiluvan, kertoo Susumu Ishiguro.

- Tulin takaisin satamaan ja löysin taloni täydellisessä kaaoksessa. Luulen, että kaikki vanhat talot murskaantuivat.

Useita jälkijäristyksiä seurasi, ja niiden uskottiin voivan kestää vielä viikon ajan. Meteorologit varoittivat myös maanvyöryistä, jotka ovat todennäköisiä viikonlopun taifuunin jälkeisten sateiden takia.

Järistyksen takia junaliikenne taukosi ja Niigatan lentokenttä jouduttiin sulkemaan joksikin aikaa. Viimeksi voimakas maanjäristys tärisytti aluetta syksyllä 2004, jolloin 67 ihmistä sai surmansa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.