Mainos

Japanin ydinturman evakuoinnissa viivyteltiin

Evakuoinnin aloittaminen viivästyi Japanin historian pahimman ydinturman yhteydessä viime torstaina. Tokaimuran ydinpolttoaineen käsittelylaitos antoi evakuointimääräyksen paikallisviranomaisille yli kaksi tuntia sen jälkeen, kun laitoksella oli havaittu epätavallisen korkeita säteilypitoisuuksia.

Japanilaiset lehdet kertovat tänään, että ensimmäinen hälytys säteilyvuodosta saatiin torstai-aamuna klo 10.35. Lähes tuntia myöhemmin säteilypitoisuuksia alettiin tarkastaa ja klo 11.44 pitoisuuksien havaittiin olevan 4000-kertaiset normaaliarvoihin verrattuina. Kuitenkin vasta klo 13.56 laitoksen johto otti yhteyttä Tokaimuran kaupunginjohtajaan ja kehotti aloittamaan evakuoinnin. Lopullinen määräys lähialueen asukkaiden evakuoimiseksi annettiin klo 15.

Ydinpolttoaineen käsittelylaitoksen omistava JCO-yritys on aiemmin myöntänyt, että tehtaassa oli jo vuosien ajan tietoisesti rikottu turvallisuusmääräyksiä. Japanin poliisi ja ydinturvakomissio käynnistivät eilen laajan tutkimuksen Tokaimuran ydinturman syiden selvittämiseksi.

Japanin energiaviranomaiset ilmoittivat tänään aloittavansa ydinvoimaloiden turvatarkastukset kaikkialla maassa. Pääministeri Keizo Obuchin mukaan hallituksen on harkittava turvallisuusmääräysten uudistamista vastaavanlaisten onnettomuuksien ehkäisemiseksi. Torstaina sattuneessa turmassa säteilylle altistui kaikkiaan viitisenkymmentä ihmistä. Kolme heistä on edelleen sairaalahoidossa, kaksi kriittisessä tilassa.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.