Mainos

Japanin talousnäkymät kohenivat

Japanin talouden näkymät ovat yllättäen parantuneet huomattavasti, ja myönteiset tunnelmat ovat yleisiä etenkin maan suurissa yrityksissä. Japanin keskuspankin neljännesvuosittain julkaisema nk. tankan-raportti osoittaa, että huhti-kesäkuussa suurten yhtiöiden odotukset paranivat. Vielä maaliskuussa indeksi osoitti miinus kymmentä, mutta kesäkuun lukema oli jo miinus viisi.

Tulevaisuudenodotusten kohentumisen ohella myös yritysten investointihalukkuus on parantunut, mitä ei ole tapahtunut lähes kolmeen vuoteen. Suuryritysten näkymät saivat puhtia muun muassa Irakin sodan päättymisestä lyhyeen.

Japanin talouskasvu ei kuitenkaan ole vielä vahvoilla urilla, sillä heinä-syyskuuta koskevassa ennusteessa yritykset ovat varovaisia. Lisäksi pienempien yritysten kannattavuutta nakertavat maan sisäiset ongelmat, kun hinnat ovat laskussa ja kotimainen kysyntä vähäistä.

Tänään julkistettu tankan-raportti herättää kuitenkin toiveita, että maailman toiseksi suurin talous pääsisi lopulta talousnousun imuun. Tokion osakemarkkinat reagoivat myönteisesti tankan-raportin lukuihin, ja pörssin Nikkei-indeksi nousi raportin julkistamisen jälkeen kaksi prosenttia.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.