Mainos

Japanin talous puhuttaa G7-maita

Japania patistetaan uudistamaan ja vakauttamaan talouttaan Yhdysvalloissa tänään alkaneessa rikkaiden teollisuusmaiden kokouksessa. Muiden teollisuusmaiden edustajat odottavat japanilaisilta lisää tietoja Japanin hallituksen suunnitelmista vaikeuksissa olevan talouden elvyttämiseksi.

Washingtonin ns. G7-tapaamiseen osallistuvat jäsenmaiden valtiovarainministerit ja keskuspankkien pääjohtajat. Kaupungissa järjestetään samaan aikaan myös Maailmanpankki-ryhmän kevätkokoukset.

Yhdsvaltain valtiovarainministerin Robert Rubinin mielestä on ehdottoman tärkeää, että Japanin kotimainen kysyntä saadaan jälleen kasvu-uralle. Vahva Japani on Rubinin mukaan tärkeä myös koko muulle Aasialle. Rubin muistutti Yhdysvaltain ottaneen 1980-luvulla huomioon kansainväliset paineet Yhdysvaltain talouden suurien alijäämien pienentämiseksi. Japanin tulisi Rubinin mukaan nyt tehdä samoin.

Yhdysvaltain näkökantaa tuki Saksan valtiovarainministeri Theo Waigel, jonka mielestä Japanin pitäisi "energisemmin" pyrkiä taloutensa vakauttamiseen. Waigel muistutti G7-kokoukseen saapuessaan, että jeni on jälleen heikentynyt. Sekä Rubin että Waigel suhtautuivat varovaisen myönteisesti Japanin viime viikolla julkistamaan talouden elvytyspakettiin. Paketin yksityiskohdista kaivataan kuitenkin vielä lisätietoja.

Japanin ohella teollisuusmaiden ja Maailmanpankin sekä Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) kokouksissa puhutaan Aasian talouskriisistä laajemminkin. Valtiovarainministeri Waigelin mukaan tarkoitus on tehdä kriisistä "välitilinpäätös" ja katsoa, onko kriisin hoidosta tähän saakka mitään opittavaa. Yhdysvaltain, Saksan ja Japanin ohella G7-ryhmään kuuluvat Britannia, Ranska, Italia ja Kanada.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.