Mainos

Japanin pääministeri pyysi anteeksi Kiinalta

Japanin ja Kiinan tulehtuneisiin suhteisiin toivotaan parannusta Japanin pääministerin anteeksipyynnön myötä.

Japanin pääministeri Junichiro Koizumi on pyytänyt Kiinalta anteeksi toisen maailmansodan aikaisia tapahtumia. Anteeksipyyntö sisältyi Koizumin puheeseen, jonka hän piti Jakartassa Aasian ja Afrikan maiden kokoontumisessa.

Kiinan ja Japanin välit ovat viime viikkoina olleet tulehtuneet, sillä kiinalaistulkintojen mukaan Japani on vähätellyt toisen maailmasodan aikaisia sotarikoksia kiinalaisia vastaan.

Protesteja on kiihdyttänyt myös Japanin pyrkimys saada pysyväisjäsenyys YK:n turvallisuusneuvostossa ja riitely kaasunporauksesta Itä-Kiinan merellä.

Johtajat tapaavat

Pääministeri Koizumi tapaa Kiinan presidentin Hu Jintaon huomenna Indonesian pääkaupungissa Jakartassa. Asiasta kertoi Koizumi.

Koizumi ja Hu osallistuvat Aasian ja Afrikan maiden huippukokoukseen Jakartassa. Tapaamisen tarkasta ajankohdasta neuvotellaan edelleen.

Vierailu muistomerkillä suututti

Joukko japanilaisia parlamentaarikoita vieraili tänään toisen maailmansodan muistomerkillä Tokiossa kunnioittamassa sodan uhreja. Vierailu suututti Kiinaa, joka tuomitsi sen ja vaati Japanin johtajilta "vastuuntuntoista" käytöstä. Toista sataa parlamentaarikkoa ja heidän avustajaansa vieraili Yasukunin pyhäkössä samaan aikaan, kun Japani pyrki paikkaamaan tulehtuneita välejään Kiinan kanssa Indonesian huippukokouksessa.

Yasukunin muistomerkkiin on kaiverrettu 2,5 miljoonan sodassa surmansa saaneen japanilaiset nimet. Heidän joukossaan on myös yli tuhat sotarikoksista tuomittua. Monet japanilaiset pitävät Yasukunia isänmaansa puolesta kaatuneiden muistomerkkinä, kun monet muiden Aasian maiden kansalaiset katsovat sen edustavan Japanin sodanaikaisia hirmutekoja.

Myös pääministeri Koizumin vierailut muistomerkillä ovat suututtaneet Kiinaa sekä Etelä-Koreaa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.