Mainos

Japanin maanjäristyksestä vain pieniä tuhoja

Japanissa on sattunut voimakas maanjäristys. Pohjois-Japanissa sattunut järistys on huojuttanut taloja muun muassa pääkaupungissa Tokiossa. Maanjäristyksen tuhot jäänevät pieniksi, sillä Japanissa rakennukset on yleensä suunniteltu kestämään hyvin maanjäristyksiä.

Japanin maanjäristys 26.5.03

Japani säästyi pahoilta tuhoilta maan koillisosaa tänään ravistelleessa voimakkaassa maanjäristyksessä. Vain muutamien kymmenien ihmisten kerrottiin loukkaantuneen voimakkuudeltaan seitsemän Richterin asteikolla mitattuna. Alustavien arvioiden mukaan tuhojen vähäisyyteen vaikutti osaltaan se, että järistyksen keskus oli Miyagin alueen rannikon edustalla peräti 60 kilometrin syvyydessä. Näin ollen pelättyä hyökyaaltoa, eli tsunamia, ei päässyt syntymään.

Järistyksen voimakkuudesta kertoo kuitenkin se, että maan vavahtelu tuntui selvästi myös 300 kilometrin etäisyydellä aina pääkaupungissa Tokiossa saakka. Tämän sai tuntea nahoissaan myös kaupungissa vierailulla oleva Norjan pääministeri Kjell Mange Bondevik, joka evakuoitiin hotellistaan.

Varsinaista pääjäristystä seurasi useita jälkijäristyksiä. Junaliikenne järistysalueelle keskeytettiin rutiinitoimena. Onagawassa oleva yksi ydinreaktori pysähtyi automaattisesti järistyksen jälkeen, muut voimalat toimivat normaalisti. Järistyksen keskusta lähellä olevassa Sendain kaupungissa syttyi muutamia tulipaloja, jotka kuitenkin sammutettiin nopeasti. Muualla kerrottiin yksittäisistä maanvyöryistä ja hisseihin lookkuunjääneistä ihmisistä, mutta yhdenkään rakennuksen ei tiedetä tuhoutuneen.

Maanjäristykset ovat mannerlaattojen kohtauspisteessä sijaitsevassa Japanissa yleisiä ja siksi rakennukset on myös suunniteltu huolellisesti järistyksien varalta. Lähempänä maanpintaa tapahtuva maanjäristys voi kuitenkin aiheuttaa mittavaa tuhoa. Vuonna 1995 Koben rannikkokaupunkia ravisteli vain hieman maanantaista järistystä voimakkaampi maanjäristys. Tuolloin järistyksessä kuoli yli 6000 ihmistä ja yli 200 000 rakennusta tuhoutui.

(MTV3- STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.