Mainos

Japanin keisaripari Suomeen toukokuussa

Japanin keisari Akihito ja keisarinna Michiko vierailevat Suomessa 26.-28. toukokuuta. Vierailu on osa keisariparin Eurooppaan suuntautuvaa matkaa, kerrotaan tasavallan presidentin kansliasta.

Japani

Akihito on Japanin 125. keisari. Hän tuli keisariksi tammikuussa 1989 isänsä Hirohiton kuoltua. 66-vuotias Akihito vieraili puolisonsa kanssa Suomessa vuonna 1985, jolloin hän oli vielä kruununprinssi.

Edellinen presidentti Martti Ahtisaari vieraili Japanissa syyskuussa 1997 ja tapasi keisarin. Samana vuonna myös pääministeri Paavo Lipponen tapasi keisarin Japanin-vierailullaan. Japanin keisariperheestä on käyty Suomessa viimeksi syyskuussa 1995, jolloin keisarin nuorempi veli prinssi Hitachi kävi vierailulla.

Keisaria Japanissa pidettiin jumalallisena aina vuoteen 1945, jolloin edellinen keisari Hirohito puhui ensimmäisenä hallitsijana suoraan kansalle. Ennen keisari oli valtion päämies, jolla oli hallinnollinen valta. Hän myös edusti maataan kaikissa sisä- ja ulkopoliittisissa suhteissa. Keisariperheen aseman muutti kuitenkin vuoden 1947 perustuslaki, joka vei keisarilta kaiken vallan. Hän on valtion ja kansan yhtenäisyyden symboli, joka saa asemansa valtaa käyttävältä kansalta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.