Mainos

Japanin keisari Saipanin saarella

Japanin keisari Akihito on vieraillut Yhdysvaltain nykyisessä laivasto- ja lentotukikohdassa Saipanilla, jossa käytiin yksi toisen maailmansodan tunnetuimmista taisteluista.

Japanin keisari Akihito on tehnyt harvinaisen vierailun Yhdysvaltain nykyiseen tukikohtaan Saipanin saarella.

Kyseessä on keisarin ensimmäinen Japanin ulkopuolelle tehty vierailu, jolla tämä on kunnioittanut toisessa maailmansodassa kaatuneita. Japanin ja sen naapurimaiden Kiinan ja Etelä-Korean välit ovat yhä kireät sota-aikaisten tapahtumien takia.

Saipanilla Akihito sanoi surevansa kaikkia kaatuneita kansallisuuteen katsomatta.

Verinen taistelu

Japani piti Saipania hallussaan ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja piti sitä elintärkeänä puolustukselleen. Saarella käytiin toisessa maailmansodassa 1944 kiivas taistelu, jossa Japanin mukaan kuoli noin 43 000 japanilaista sotilasta ja 12000 siviiliä.

Monet uhreista tekivät itsemurhan mieluummin kuin antautuivat. Kesäkuun 15. päivänä 1944 alkanut taistelu kesti 24 päivää. Sen aikana kuoli japanilaisten mukaan lähes 3500 amerikkalaissotilasta. Yhdysvaltain sotahistorian mukaan kuolleita amerikkalaisia oli yli 5000.

Yhdysvallat halusi Saipanin itselleen tukikohdaksi, josta uudet B-29-pommikoneet voisivat iskeä Japanin mantereelle pohjoiseen.

Viereiseltä Tianianin saarelta nousivat kummatkin amerikkalaiskoneet, jotka pudottivat kaksi atomipommia Hiroshimaan ja Nagasakiin elokuussa 1945.

Keisaripariskunta vierailee huomenna Saipanilla amerikkalaissotilaiden sekä paikallisten asukkaiden kaatuneiden muistomerkeillä. Näiden joukossa ovat kaksi rantakalliota, Banzaikallio ja Itsemurhakallio, joilta tuhannet japanilaiset sotilaat ja siviilit heittäytyivät kuolemaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.