Mainos

"Japanin järistysvahingot voivat nousta 25 miljardiin"

Maanjäristys on taloudellinen katastrofi Japanin valtiolle, joka on ennestäänkin korviaan myöten veloissa. Japanin valtiolla on kaksi kertaa enemmän velkaa kuin bruttokansantuotetta. Numeroissa Japanin velkaongelma on jopa pahempi kuin Etelä-Euroopan kriisivaltioilla.

— Ero on se, että Japanin velkaraha tulee lähes kokonaan kotimaasta, japanilaisilta rahoittajilta, muistuttaa OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Japani ei siis ole kansainvälisten rahamarkkinoiden armoilla kuten Kreikka ja Irlanti. Korkotaso on edelleen alhainen, vaikka Japanin valtion luottoluokitus on viime aikoina laskenut.

Heiskanen uskoo, että Japanissa on nyt vahva yhteishenki valtavien tuhojen korjaamiseksi ja rahoittamiseksi. Japanin keskuspankki ilmoitti nopeasti, että se pumppaa maanantaina lisää rahaa markkinoille.

Japani ei ole enää maailmantalouden tärkeimpiä vetureita. Vuosi sitten Kiina ohitti Japanin ja nousi maailman toiseksi suurimmaksi taloudeksi USA:n jälkeen. Japani on toki edelleen merkittävä talous, mutta sen mahti keskittyy enemmänkin Aasian alueelle. Esimerkiksi USA:n ja Suomen viennistä vain muutama prosentti menee Japaniin.

— Heijastusvaikutukset maailmantalouteen jäävät todennäköisesti rajallisiksi ja lyhytaikaisiksi, Heiskanen arvioi.

Kuusitoista vuotta sitten Japani nousi yllättävän nopeasti jaloilleen Koben tuhoisasta maanjäristyksestä Nyt vahingot ovat vielä suurempia.

Riskianalyysejä tekevä amerikkalaisyritys AIR Worldwide antoi sunnuntaina ensimmäisen arvion tuhojen suuruudesta. Yhtiön mukaan pelkästään maanjäristyksen taloudelliset vahingot voivat nousta jopa 25 miljardiin euroon.

Katso Jussi Kärjen raportti (Kymmenen uutiset 13.3.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.