Mainos

Japanin hallitus remonttiin

Japanin hallituksen ministereitä vaihdetaan tiuhaan tahtiin vaalitappion vuoksi.

Alhaisten kannatuslukujen huolestuttama Japanin pääministeri Shinzo Abe on tehnyt perusteellisen remontin hallituksessaan. Hallitukseen nousee joukko kokeneita veteraanipoliitikkoja.

Aben liberaalidemokraattinen puolue joutui vaihtamaan ministereitä kärsittyään murskatappion parlamentin ylähuoneen vaaleissa viime kuussa. Puolue menetti enemmistönsä ylähuoneessa ensimmäistä kertaa sitten perustamisvuotensa 1955.

Ulkoministeriksi hallitusremontissa nimitettiin Nobutaka Machimura, 62, joka on toiminut aiemmin ulko- ja opetusministerinä. Machimura on Aben kanssa samoilla linjoilla sen suhteen, että Japanilla pitäisi olla enemmän sananvaltaa kansainvälisessä politiikassa.

Machimura johtaa suurinta sisäistä ryhmittymää liberaalidemokraattisessa puolueessa, ja hänen nimityksensä arvioidaan vahvistavan Aben kannatusta oman puolueen keskuudessa.

Entisestä puolustusministeristä Fukushiro Nukagasta, 63, tulee uusi valtiovarainministeri.

Skandaalien ryvettämä hallitus

Uusi puolustusministeri on Masahiko Komura, 65, joka on toiminut aiemmin ulkoministerinä.

Sosiaali- ja terveysministeriksi tulee Yoichi Masuzoe, joka on kritisoinut Abea siitä, ettei hän luopunut pääministeriydestä surkeasti menneiden ylähuoneen vaalien jälkeen. Masuzoe saa hoidettavakseen liitoksissaan natisevan eläkejärjestelmän, joka on kovilla japanilaisten ikääntymisen ja väkiluvun laskun vuoksi.

Entinen ulkoministeri Taro Aso siirtyy liberaalidemokraattipuolueen pääsihteeriksi. Kyseessä on toiseksi korkein virka puolueessa pääministeri Shinzo Aben hallussa olevan puheenjohtajuuden jälkeen.

Skandaalit ovat leimanneet Aben vajaan vuoden jatkunutta valtakautta. Kolme ministeriä on joutunut eroamaan korruption vuoksi ja yksi ministereistä päätyi tekemään itsemurhan rahaskandaalin seurauksena.

Ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) vierailee huomenna Tokiossa, mutta suunniteltu tapaaminen Japanin ulkoministerin kanssa jää hallitusremontin takia toteutumatta. Tapaaminen pyritään järjestämään YK:n yleiskokouksen yhteyteen syyskuussa.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.