Mainos

Japanilaiset arvostavat suomalaista puuta

Puutalorakentaminen alkaa parin heikomman vuoden jälkeen jälleen elpyä Japanissa. Maa on suomalaisille puutalorakenteiden ja valmistalojen viejille ykkösmaa. Vaurastuva Kiina kiinnostaa myös entistä enemmän taloalaa. Parhaillaan puutalorakentamista markkinoidaan Pekingissä.

Kiertoajelu Tokion ulkopuolella osoittaa, että vaikka puutalot ovat Japanissa haluttuja, ovat ne vielä melko harvinaisia. Suomalaiselle puutalorakenteiden ja valmistalojen viennille Japani on kuitenkin tärkeä markkina.

-Maan hinta on ehkä suurin kysymys. Täällä ei kerta kaikkiaan ole maata mihin rakentaa ja on rakennettava yhä kauemmas ja kauemmas, kertoo Anaika Componentsin johtaja Ari Vehkamäki.

Esimerkiksi Anaikan 60 miljoonan euron liikevaihdosta 75% tulee Japanin viennistä. Tänä vuonna puutaloja rakennetaan Japaniin noin 300 000, niistä yli 70 prosentissa käytetään suomalaista puuta. Laatutietoisille japanilaisille suomalainen puu on ykkönen.

-Japanilaiset jopa käyttävät nimitystä puun kansat ja lukevat suomalaiset mukaan siihen, kertoo arkkitehti Sami Rintala.

Toinen keskeinen syy puutalojen yleistymiselle ovat maanjäristykset, Vehkamäki kertoo. Kiinassakin tämä vaara on olemassa, kuten Sichuanin tragedia viime vuonna osoitti. Mutta Kiinassa puutaloja rakentavat vain huippurikkaat. Valtavat markkinat tarjoavat kuitenkin huimia mahdollisuuksia, sillä rikkaitakin Kiinassa riittää. Parhaillaan puurakentamisen etuja esitellään Pekingissä pohjoismaisilla kulttuuriviikoilla.

Katso Petri Sarasteen raportti Tokiosta

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.