Mainos

Japaniin tulossa uusintavaalit

Japanin hallitus kärsi tänään raskaan tappion kiistellyssä postiuudistuksessa. Pääministerin puolueen tappiota uusintavaaleissa pidetään täysin mahdollisena. Pääministeri on ilmoittanut eroavansa, mikäli tappio tulee.

Japanin pääministeri Junichiro Koizumi on hajottanut maan parlamentin alahuoneen. Koizumi ilmoitti jo aiemmin tänään, että Japanissa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit syyskuun 11. päivänä.

Koizumi ilmoitti myös eroavansa tehtävästään, ellei hänen johtamansa hallituskoalitio kykene säilyttämään enemmistöä parlamentissa syyskuussa järjestettävissä ennenaikaisissa vaaleissa.

Japanin postilaitos

Parlamentin ylähuone hylkäsi tänään kiistellyn postiuudistuksen äänin 125-108. Koizumi laittoi poliittisen uransa peliin ilmoittamalla ennalta, että vaalit pidetään kaksi vuotta aikataulusta edellä, jos uudistusta ei hyväksytä.

Uudistus on ollut pääministeri Koizumin talouspolitiikan ydinhanke, jonka läpimenosta hän teki luottamuskysymyksen kohtalokkain seurauksin. Japanin hallitus kokoontuu myöhemmin tänään tekemään virallisen päätöksen uusintavaalien ajankohdasta.

Pääministerin johtaman liberaalidemokraattisen puolueen tappiota uusintavaaleissa pidetään täysin mahdollisena. Puolue on jakautunut pahasti postiuudistuksen ympärille, eikä Koizumi lopulta onnistunut saamaan uudistuksen puolelle niitä 18:ta oman koalitionsa edustajaa lisää, jotka olisivat pelastaneet uudistuksen äänestyksessä.

Koizumi on ajanut uudistusta uskoen, että se se piristäisi yksityistä sektoria ja antaisi potkua Japanin hitaaseen talouskasvuun. Japanin posti on maailman suurin rahalaitos, jota monet japanilaiset käyttävät pankki- ja vakuutuspalveluihinsa. Sen yksityistäminen ja pilkkominen osiin merkitsisi valtavia leikkauksia työntekijöiden määrään.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.