Mainos

Japani vie oikeuteen valehtelusta kiinni jääneen ydinvoimayhtiönsä

Japanin hallitus aikoo nostaa syytteen valtion ydinvoimayhtiön johtoa vastaan ydinvoimalaonnettomuuksien salailun vuoksi. Ydinvoimayhtiö on jäänyt jo kolmesti puolentoista vuoden aikana kiinni valehtelusta ja tietojen salailusta. Tuorein tapaus on maanantainen säteilyvuoto, josta yhtiö kertoi vasta 30 tunnin kuluttua.

Toissapäivänä Tsurugan ydinvoimalan vedenpuhdistamon pumpusta livahti ilmaan pieni määrä radioaktiivista tritiumia. Yhtiö piti vuotoa niin vähäpätöisenä, että kertoi asiasta vasta 30 tuntia tapahtuman jälkeen.

Tämä oli nyt jo kolmas kerta lyhyen ajan kuluessa, kun yhtiö jäi kiinni tietojen salailusta. Edellisellä kerralla kyseessä oli huomattavasti vakavampi ydinsäteilyonnettomuus. Tuolloin ydinjätteen käsittelylaitoksessa syttyi tulipalo. Huolimattoman sammutustyön seurauksena rakennuksessa tapahtui hieman myöhemmin räjähdys. Onnettumuutta kaunisteltiin pakottamalla työtekijät valehtelemaan. Asia tuli kuitenkin hiljattain julki.

Pelastaakseen kasvonsa Japanin hallitus päätti ryhtyä harvinaisen ankariin toimiin. Ydinvoimayhtiön johtoa odottaa nyt syyte väärien tietojen antamisesta.

Suomen säteilyturvakeskuksen johtajan mukaan Japanin tapahtumia selittää japanilainen kulttuuri, joka pyrkii täydellisyyteen. Kun se ei onnistu, siitä vaietaan.

Japanissa kohu epäilemättä lisää ydinvoiman vastustusta. Ydinvoimalla on keskeinen rooli maan energiahuollosta. Kolmannes sähköstä tuotetaan ydinenergialla, ja sen osuutta on määrä kasvattaa entisestään.
(MTV3/Outi Parikka)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.