Japani-tutkija: Negatiivisen välttely ja kunnia haittaavat tiedonkulkua

Japanilaiset käyttäytyvät yhä rauhallisesti Fukushiman ydinvoimalan kriittisestä tilanteesta huolimatta.

Helsingin yliopiston Japanin kielen ja kulttuurin professori Bart Gaens uskoo, että kunnian säilyttämisen kulttuuri on vaikuttanut siihen, miten rauhallisesti japanilaiset ovat toimineet tuhon keskellä.

—Kunnian ja kasvojen säilyttäminen ovat osa kulttuuria. Japanissa kuuluu pysyä rauhallisena tilanteessa kuin tilanteessa. Tämä ei kuitenkaan välttämättä selitä sitä, että apua ei ole pyydetty, mutta se on syy rauhalliseen käytökseen kaiken katastrofaalisen edessä.

Lisäksi japanilaiset ymmärtävät ihmisen rajalliset mahdollisuuden vaikuttaa luonnonvoimiin.

—Koko historia on ollut luonnonkatastrofien kanssa tekemisissä, he ovat tottuneet niihin.

Luottamus yleisesti luja poliitikkoihin

Suuri ydinvoimalaturma on kuitenkin japanilaisillekin uusi uhkakuva.

—Voimayhtiöiden jakaman informaation kanssa on ollut ongelmia, tämä aiheuttaa ihmisissä rauhattomuutta. Japanissa ei perinteisesti ole paljoa epäluottamusta poliitikkoja tai muita auktoriteetteja kohtaan.

—Japanilaisille on tärkeää lojaalisuuden osoittaminen, tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että tekee parhaansa töissä.

Ajattelulla on kuitenkin myös varjopuolensa, Gaens sanoo.

—Kaiken negatiivisuuden välttely ja oman suojelu voi haitata tiedonkulkua. Toisaalta ajatellaan niin, että jos jos lähistöllä olevat eivät tiedä tilanteesta, he eivät valita. Uskoisin, että kaikki eivät ole täysin tilanteen tasalla. Jos tietoa olisi enemmän, ihmiset saattaisivat reagoida rajummin, Japani-tutkija uskoo.

Paniikki johtaisi kaaokseen

Japanilaisen elämäntavan myönteisinä puolina kriisissä näkyy paniikin puute.

—Japani ja varsinkin kaupungit ovat tiuhaan asuttuja ja paniikin syntymisestä muodostuisi helposti täydellinen kaaos. Rauhallisten ihmisten kanssa on myös helpompi organisoida pelastustoimenpiteitä, Gaens linjaa.

Gaens uskoo, että paniikki erityisesti Tokion ympäristössä voisi johtaa täydelliseen kaaokseen esimerkiksi liikenteessä.

Gaensin mukaan Suur-Tokion alueella ihmiset ovat käyttäytyneet rauhallisemmin kuin mitä media on antanut ymmärtää.

—Länsimedia keskittyy aina kokemukselliseen, se ei keskity oikeisiin tapahtumiin. Elämä etenee kuitenkin melko normaalisti: lapset käyvät koulua ja ihmiset kaupassa.

Ydinvoima on Japanissa tutkijan mukaan yleisesti hyväksytty energiantuotantomuoto ja siihen luotetaan.

—Japanissa ei järjestetä mielenosoituksia ydinvoimaa vastaan. Ydinvoima hyväksytään paremmin myös siksi, että japanilaiset eivät halua olla ulkomaista riippuvaisia energian suhteen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat