Mainos

Japani teloittaa YK:n vastustuksesta huolimatta

Kuolemanrangaistuksen kannatus on pysynyt Japanissa pitkään vakaana. Maassa on teloitettu tänä vuonna yhdeksän ihmistä.

Japani jatkaa teloituksia YK:n vastustuksesta huolimatta. Japani pisti eilen täytäntöön ensimmäiset kuolemantuomiot maassa yli kolmeen kuukauteen. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Louise Arbour pahoittelee Japanin päätöstä jatkaa teloituksia ja vaatii vangeille parempaa kohtelua.

Japanissa kuolemaantuomituille ei kerrota, milloin tuomio pannaan käytäntöön. Monet vangit viruvat vuosikymmeniä selleissään tietämättä kuolinpäiväänsä. Lukuisat ihmisoikeusjärjestöt ovat kuvailleet vankien elinolosuhteita kammottaviksi.

Eilen Japanin viranomaiset tekivät poikkeuksen ja antoivat hirtettyjen miesten nimet julkisuuteen. Viime vuosina Japani ei ole kertonut teloitetuista muuta kuin lukumäärän. Vielä kymmenen vuotta sitten maa ei edes kertonut, käyttääkö se kuolemanrangaistusta.

Suurista teollisuusmaista vain Yhdysvallat ja Japani langettavat yhä kuolemanrangaistuksia. Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat teloitusten jatkamisen.

- Maailmanlaajuinen suuntaus on pois kuolemanrangaistuksesta, riippumatta poliittisten järjestelmien, uskonnon tai kulttuurien välisistä eroista. Olemme hyvin huolissamme siitä, että Japani kulkee tässä vastavirtaan, todetaan Amnesty Internationalin Japanin-osaston lausunnossa.

Kuolemanrangaistuksen kannatus on pysynyt Japanissa jo pitkään vakaana. Tänä vuonna maassa on teloitettu yhdeksän ihmistä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.