Mainos

Japani pyysi anteeksi korealaisilta

Japani esitti tänään anteeksipyyntönsä Etelä-Korealle siitä, kuinka julmasti japanilaiset kohtelivat korealaisia 35-vuotisen miehitysvaltansa aikana 1910-45.

Japanin pääministeri Keizo Obuchi julkitoi maansa "syvän katumuksen" Tokiossa vierailevalle Etelä-Korean presidentille Kim Dae Jungille. Presidentti Kim hyväksyi anteeksipyynnön ja sanoi arvostavansa elettä.

Yhteisessä julkilausumassa sanottiin Obuchin "ilmaisseen syvää katumusta ja pyytäneen sydämellisesti anteeksi Etelä-Korean kansalta, joka on nöyrästi hyväksynyt sen tosiasian, että Japani aiheutti suurta tuhoa ja tuskaa Etelä-Korean kansalle miehitysvaltansa aikana". Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Japani esitti kirjallisen anteeksipyynnön maan toiminnasta toisen maailmansodan aikana ja sitä edeltävänä aikana.

Kim hyväksyi anteeksipyynnön, mutta miehitysvallasta hengissä selvinneet, erityisesti ns. seksiorjat, torjuivat sen. Heidän mukaansa se ei ole riittävä, koska siinä ei mainita seksiorjia. Kim ja Obuchi puolestaan vakuuttivat rakentavansa uuden yhteistyöhön perustuvan kumppanuussuhteen maiden välille. -On merkittävää, että olemme nyt aloittaneet uuden sivun maidemme välisissä suhteissa, Kim tähdensi.

Samalla Kim lupasi, että Etelä-Korean markkinat avataan asteittain japanilaisille kulttuurituotteille, jotka ovat olleet kiellettyjä Japanin miehitysvallan päättymisestä vuodesta 1945 alkaen. Japanilaiset elokuvat, poplaulut ja jopa autot ovat kiellettyjä Etelä-Koreassa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.