Japani pohtii naishallitsijan mahdollisuutta

Japanin kerrotaan pohtivan mahdollisuutta muuttaa perustuslakia naishallitsijaa suosivaksi, kertovat japanilaiset tiedotusvälineet. Kansa on jo aiemmin lämmennyt ajatukselle keisarinnasta.

Kruununprinssi Naruhito perheineen

Japanin hallitus haluaa tehdä muutoksia maan perustuslakiin salliakseen naispuolisen hallitsijan nousun valtaistuimelle. Muutokseen voi tosin mennä aikaa useita vuosia. Japanin tiedotusvälineiden saamien tietojen mukaan hallitus aikoo konsultoida asiasta ensin asiantuntijaryhmää.

Mielipidetiedustelujen mukaan japanilaiset kannattavat naisen asettumista maan keulakuvaksi, koska miespuolisia hallitsijoita ei Japanin keisariperheeseen ole syntynyt vuoden 1965 jälkeen.

Japanin hallituksen kerrotaan pohtivan lisäksi mahdollisuutta sallia naispuoliselle keisariperheen jäsenelle keisarillinen status, vaikka hän avioituisikin aatelittoman kanssa. Nykyisen perustuslain mukaan prinsessa menettää tittelinsä, jos hän valitsee puolisokseen alempaan yhteiskuntaluokkaan kuuluvan miehen.

Japanin keisarillinen hovi on kieltäytynyt toistaiseksi kommentoimasta mediassa liikkuneita tietoja.

Keisari-instituutio vaakalaudalla?

Keskustelu Japanin keisari-instituution tulevaisuudesta alkoi kolme vuotta sitten, jolloin kruununprinssi Naruhito ja kruununprinsessa Masako saivat esikoisensa, prinsessa Aikon. Kauan odotetulla lapsella ei kuitenkaan perustuslain mukaan ollut sukupuolensa vuoksi asiaa valtaistuimelle isänsä Naruhiton jälkeen. Aiko jäänee ainoaksi lapseksi, sillä perheenlisäystä ei kruununprinssin perheeseen ei ole kuulunut.

Sama tilanne on myös Naruhiton veljellä prinssi Akishinolla ja hänen vaimollaan, prinsessa Kikolla; perheeseen on siunaantunut pojan sijaan kaksi tytärtä.

Nainen ei kuitenkaan ole ennenkuulumaton Japanin valtaistuimella. Viimeinen Japania johtanut naispuolinen hallitsija oli keisarinnaGo-Sakuramachi, joka piteli vallankahvoja yhdeksän vuoden ajan 1700-luvun loppupuolella.

Masakon ongelmat huolettavat japanilaisia

Japanilaisten huoli keisarihuoneen kohtalosta on saanut lisäpotkua myös kruununprinsessa Masakon terveysongelmista.

Japanin keisarillisen hovin tiedottajat kertoivat kesällä, että kruununprinsessa Masako kärsii mielenterveyden ongelmista, jotka johtuvat keisarillisen perheen velvollisuuksien aiheuttamasta stressistä. Masako jättäytyi kuukausiksi pois edustustilaisuuksista ja muista julkisista tapahtumista.

40-vuotias tuleva Japanin keisarinna on entinen diplomaatti, jonka on useaan otteeseen kerrottu kärsivän hovin tiukoista säädöksistä. Ongelmia arvellaan aiheuttaneen lisäksi paine poikalapsen synnyttämisestä nousevan auringon maan tulevaksi hallitsijaksi.

(MTV3-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat