Mainos

Japani palaa Afganistan-operaatioon

Parlamentti päätti marraskuussa vetäytyä vuosien Afganistanissa olon jälkeen. Paluupäätöstä edelsi harvinaislaatuinen poliittinen taistelu.

Japani on päättänyt palata avustamaan Yhdysvaltoja terrorisminvastaisessa sodassa Afganistanissa. Maa on komentanut laivansa takaisin Intian valtamerelle toimittamaan polttoainetta ja vettä amerikkalaisille sota-aluksille.

Operaatio oli keskeytetty marraskuussa. Japanilaisalusten arvioidaan ehättävän takaisin asemapaikoilleen kuudessa viikossa.

Paluupäätöstä edelsi harvinaislaatuinen poliittinen taistelu. Opposition hallitsema parlamentin ylähuone ei hyväksynyt operaation jatkamista, mutta hallitus päätti kävellä sen mielipiteen ylitse ja palautti asian alahuoneeseen. Alahuone, jossa hallitusryhmillä on selvä enemmistö, antoikin asialle siunauksensa.

Maan perustuslain mukaan tällainen menettely on mahdollinen, mutta sitä on käytetty vain kerran aiemmin, vuonna 1951, jolloin kiistelyn kohteena oli moottorivenekilpailuja koskeva lainsäädäntö.

Pääministeri Yasuo Fukuda keräsi kiitokset amerikkalaisilta, mutta asiantuntijat uskovat hänen hallituksensa saavan junttauspäätöksestään ankaraa kritiikkiä kotimaassa. Kabinetin suosio mataa muutenkin alamaissa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.