Mainos

Japani myönsi lahjukset valaanpyynnin lobbauksessa

Japani on ensi kerran myöntänyt käyttäneensä kehitysapuvaroja lahjuksiin kansainvälisen valaanpyyntikiellon kumoamiseksi.

Japanin kalastusviraston johtaja Maseyuku Komatsu myönsi lahjusten käytön haastattelussa, joka esitetään Australian televisiossa myöhään tänä iltana. Komatsun mielestä kehitysavun käyttämisessä valaanpyyntikampanjaan ei ole mitään väärää. Näin muun muassa siksi, että Japanilla on käytettävissään vain vähän keinoja, joiden avulla painostaa muita maita asiassa.

-Japanilla ei ole Yhdysvaltain ja Australian tavoin sotilaallista voimaa. Japanilla on käytössään vain diplomatia ja kehitysapu, sanoi Komatsu.

Valaanpyyntiä vastustavat maat sekä ympäristöjärjestöt ovat pitkään epäilleet, että Japani on maksanut lahjuksia saadakseen tukea pyrkimyksilleen. Päätettäessä valaanpyynnistä esimerkiksi monet Karibianmeren saarivaltiot ovat viime aikoina äänestäneet Japanin toivomalla tavalla. Aiemmin nämä valtiot eivät ole osoittaneet minkäänlaista kiinnostusta valaanpyyntiin.

Dominican ympäristöministeri Atherton Martin erosi viime vuonna tehtävistään vastalauseeksi lahjusten ottamiselle Japanilta. Japanin odotetaan jälleen taistelevan valaanpyynnin sallimisen puolesta Lontoossa ensi viikolla alkavassa Kansainvälisen valaanpyyntikomission viikon pituisessa konferenssissa.

Japani pyytää oman ilmoituksensa mukaan lahtivalaita tieteellisiin tarkoituksiin. Japanin kalastusviraston johtaja Komatsu luonnehti lahtivalaita merten torakoiksi. -Ne liikkuvat liian nopeasti ja niitä on liikaa, hän sanoi.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.