Japani harmaantuu ennätystahtia

Yhä useammat eläkeikäiset japanilaiset työskentelevät kokopäiväisesti. Iäkkäitä miehiä on silmiinpistävän paljon esimerkiksi taksinkuljettajina ja järjestysmiehinä lentokentillä sekä metroasemilla. Tavarataloista ei löydy nuoria myyjiä juuri muualta kuin nuoriso-osastoilta.

Tietyillä aloilla työnantajilla ei ole enää muuta vaihtoehtoa kuin palkata eläkeläisiä, koska yhteiskunta harmaantuu ennätysmäisen nopeasti.

- Tulevaisuus vaikuttaa synkältä. Poliitikot eivät tiedä, miten eläkejärjestelmä rahoitetaan, ja terveydenhuolto uhkaa romahtaa, varoittaa tokiolainen ekonomi Tetsuro Sugiura.

Työvoimapulan odotetaan pahenevan lähivuosina. Kuvaavaa on se, että 15-24-vuotiaita japanilaisia lasketaan olevan vain runsaat viisi miljoonaa vuonna 2015. Vielä 1990-luvulla heitä oli kahdeksan miljoonaa.

Japanilaiset ovatkin jo maailman iäkkäin kansa. Asukasluku alkoi laskea joitakin vuosia sitten, koska lapsia ei synny tarpeeksi. Ellei syntyvyys nouse tai maahanmuuttajien määrää lisätä, väestön ennustetaan puolittuvan noin 40 vuodessa. Talousmahti voi menettää samalla kansainvälistä merkitystään.

Ministeri syyttää sukupuolten epätasa-arvoa

Hallitus on rohkaissut kansalaisia hankkimaan lapsia, mutta esimerkiksi palkallisen äitiysloman vaikutukset ovat jääneet vähäisiksi. Syntyvyys on kohonnut aavistuksen verran viime vuosina muttei riittävästi pysäyttämään väestön hupenemista.

Japanilaiset asiantuntijat selittävät väestökehitystä muun muassa sillä, että naiset menevät naimisiin yhä vanhempina. Heidän mukaansa naimattomien naisten määrä kasvaa koko ajan eivätkä kaikki edes halua lapsia.

- Japanissa naisten odotetaan edelleen ryhtyvän kotirouviksi esikoisen syntymän jälkeen. Aiempaa useampi jatkaa mieluummin uraansa kuin rupeaa äidiksi, arvioi tasa-arvoministeri Kuniko Inoguchi Japan Times -lehdessä.

Hallitus on yrittänyt auttaa äitejä pysymään työelämässä perustamalla lasten päiväkoteja. Niitä ei ole kuitenkaan tarpeeksi. Monet tuoreet äidit näyttävät edelleen myös mieluummin irtisanoutuvan työstään kuin ottavan vain vapaata.

Tasa-arvoministeri Inoguchin mielestä ongelma ratkeaa vasta kun miesten asenteet ja naisten roolit muuttuvat. Hän muistuttaa, että vaikka Japani on äärimmäisen moderni maa, vanhat patriarkaaliset perinteet eivät ole hävinneet minnekään.

(MTV3-STT)

LUE MYÖS:

Lue myös:

    Uusimmat