Mainos

Japani ei lämpene valaanpyyntisovulle

Japani on ilmoittanut, ettei se hyväksy valaanpyyntiä koskevaa kompromissiehdotusta, jos sopu merkitsisi loppua maan "tieteelliseksi valaanpyynniksi" kutsumalle ohjelmalle. Japani pyytää ohjelman nimissä noin 900 valasta Etelämantereen vesiltä vuosittain.

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio IWC julkaisi eilen sopimusehdotuksen, jonka mukaan Japani vähentäisi valaanpyyntiä Etelämantereen vesillä tai lopettaisi sen kokonaan. Vastineeksi maa saisi pyytää valaita omilla rannikoillaan.

- Emme voi hyväksyä ehdotusta, joka lopettaisi tieteellisen valaanpyyntiohjelmamme, maatalous- ja kalastusministeri Shigeru Ishiba sanoi tänään.

Japani liittyi muodollisesti 1986 kansainväliseen sopimukseen, joka kieltää valaanpyynnin, mutta on jatkanut pyyntiä tieteellisiksi kutsumiinsa tarkoituksiin. Suurin osa saaliista päätyy ruokapöytiin, mikä ärsyttää monia maita, kuten Britanniaa ja Australiaa.

Uusin ehdotus antaisi enintään viidelle laivalla luvan jahdata lahtivalaita yhden päivän pituisilla pyyntimatkoilla, jotka alkavat japanilaisista satamista. Tämä oikeus Japanilla olisi viiden vuoden ajan. Sen jälkeen pyynti pitäisi lopettaa.

Luonnonsuojelujärjestö WWF piti kompromissiehdotustakin liiaksi Japanin etujen mukaisena.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.