Mainos

Jansa raivoissaan: Ylen Patria-väitteet tekivät hallaa vaaleissa

Slovenian pääministeri Jansa syyttää mahdollisesta vaalitappiostaan osittain Suomen Yleisradion Patria-väitteitä.

Slovenian oppositiopuolue sosiaalidemokraatit on ovensuukyselyiden mukaan matkalla kohti vaalivoittoa. Lahjussyytösten tahraaman pääministerin Janez Jansan oikeistopuolue on puolestaan häviämässä parlamenttivaalit.

Ovensuukyselyt antoivat Borut Pahorin johtamille sosiaalidemokraateille 31,5 prosenttia äänistä ja Jansan SDS-puolueelle 27,7 prosenttia.

Ylen MOT-ohjelman väitteet lahjuksista varjostivat Jansan vaalikamppailua. Ohjelmassa väitettiin, että mm. Jansa sai lahjuksia Patrialta ajoneuvokaupan yhteydessä. Jansa kiisti syytökset lahjusten ottamisesta ja luonnehti niitä loanheitoksi.

Jansa kritisoi Ljubljanassa MTV3:n toimittaja Rita Strömmerille Yleisradion toimia.

- (Lahjusväitteet) ovat saattaneet vaikuttaa äänestyksen tulokseen. Syytökset, jotka kansallisen televisionne on tehnyt, muutti kampanjani ilmapiirin täysin ja koko Slovenian täytyi käsitellä näitä syytöksiä kolme viikkoa, Jansa kommentoi Strömmerille.

- Meillä ei ole ollut aikaa keskustella ohjelmastamme ja tulevaisuudestamme tai vertailla teemojamme. Sen sijaan aiheita oli vain yksi: Ottiko päääministeri vastaan lahjuksia Patria-yhtiöltänne, vai ei? Jansa jatkoi.

Jansan mielestä Suomen Ylen lahjussyyteet muuttivat koko vaalikampanjoinnin sisällön.

- Ajattele, jos joku Slovenian televisiosta esittäisi vastaavanlaisia syytöksiä teidän pääministeriänne kohtaan kolme viikkoa ennen vaaleja. Se on outoa. Minusta tämä ei ole se tapa, jossa Euroopan unionissa eletään, Jansa tokaisi.

- Asia on nyt lakimiestemme käsissä. Minulla ei ole siitä viime tietoja, koska viime viikon olemme keskittyneet vaalikampanjaan. Mutta myös tämä asia on saatettava päätökseen. Se on naurettavaa, Jansa jatkoi vielä.

Uudella hallituksella remontti edessä

Slovenian kaksi pääpuoluetta kamppailivat melko tasaväkisinä tämänpäiväisissä parlamenttivaaleissa. Useimpien mielipidekyselyjen mukaan SDS-oikeistopuolue oli hieman suositumpi kuin sosiaalidemokraatit.

- Haluan hallituksen jatkavan vielä neljä vuotta, jotta se saa päätökseen aloittamansa hankkeet, perusteli pankinjohtaja Janez Srsen käydessään äänestämässä pääkaupunki Ljubljanassa.

- Asioiden on muututtava. Slovenialaiset eivät voi enää elää täällä. Inflaatio hipoo korkeuksia, ja keskipalkat kattavat tuskin elinkustannuksia. Tarvitsemme hallituksen, joka huolehtii ensi sijassa ihmisistä, lateli puolestaan automyyjä Matjaz Gabrijelcic.

Uuden hallituksen tehtäväksi tulee saada inflaatio kuriin samanaikaisesti kun talous on pidettävä raiteillaan maailman talouskriisin aikana. Kumpikin puolue on luvannut päästä tavoitteeseen lisäämällä markkinoiden avoimuutta ja myydä asteittain rahoitus- ja energia-alojen valtionyhtiöitä.

Talouskasvun myötä inflaatio on noussut euroalueen korkeimmaksi kahden miljoonan asukkaan maassa, joka itsenäistyi vuonna 1991. Slovenia liittyi EU:hun ja Natoon vuonna 2004.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.