Mainos

Jännitys kohoaa Egyptissä vaaliuurnien sulkeuduttua

Egyptin presidentinvaalien äänestys on päättynyt.

Kaksipäiväiset vaalit ovat sujuneet ainakin päällisin puolin rauhallisesti. Suurten kaupunkien, Kairon ja Alexandrian, äänestyspaikoilla on ollut paikoin pitkiä jonoja, ja äänestysaktiivisuus on korkea.

Kyseessä ovat historialliset vaalit, sillä edellinen presidentti, vuosi sitten syrjäytetty Hosni Mubarak hallitsi Egyptiä 30 vuotta.

Kairossa vaaleja seuraava MTV3 Uutisten toimittaja Kalle-Ville Lahtinen kertoo, että nuorisoaktiivit ja vallankumouksen kannattajat ovat ilmoittaneet seuraavansa yön aikana äänestyslaskentaa Tahririn aukiolla. Aktivistit uhkaavat aloittaa vallankumouksen uudelleen, jos vanhoillinen ehdokas voittaa ensimmäisen kierroksen.

Suomen Kairon suurlähettiläs Roberto Tanzi-Albin mielestä Egyptin presidentinvaalit ovat vaikuttaneet olevan hyvin järjestetyt ja sujuneet rauhallisesti.

- Täällä on suuri joukko kotimaisia ja ulkomaisia vaalitarkkailijoita, jotka antavat aikanaan oman arvionsa vaalien sujumisesta. Näin mutu-tuntumalla haluaisin onnitella Egyptiä hyvin järjestetystä vaalien ensimmäisestä kierroksesta, Tanzi-Albi sanoo.

Suurlähettiläs ei uskalla arvioida vaalien tulosta. Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että jos vaalit menevät toiselle kierrokselle jännitteet Egyptissä kasvavat.

- Kaksintaistelu nostaa jännityksen pinnalle erityisesti, jos vastakkain ovat islamilaista suuntaa edustava ehdokas ja vastakkaista vanhaa hallintoa edustava. Siitä tulisi jännittävä taistelu, arvioi Tanzi-Albi.

Tuloksia Egyptin presidentinvaaleista on odotettavissa vasta sunnuntaina. Ellei kukaan 12 ehdokkaasta saa puolta äänistä, pidetään toinen vaalikierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken kesäkuussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.