Jännite Irakin ja Yhdysvaltojen välillä kasvaa

Yhdysvallat ei uhkaa Irakia välittömillä sotatoimilla, vaikka sen mielestä Bagdad tekikin pahan virheen estettyään kahden amerikkalaisen aseidenriisuntatarkastajan pääsyn maahan eilen.

Toisaalta Yhdysvallat ei myöskään kiellä harkitsevansa aseellista vastaiskua, mikäli Irakia ei muuten saada kuriin.

- Tämä on hyvin vakava tapaus, emmekä sulje tässä vaiheessa mitään vaihtoehtoja pois laskuista, vastasi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja James Rubin tiedusteluihin mahdollisesta aseellisesta iskusta.

Pentagonin tiedottaja Ken Bacon sen sijaan kieltäytyi keskustelemasta tässä vaiheessa aseellisesta yhteenotosta. Hän totesi asian olevan nyt ennen kaikkea Irakin ja YK:n välinen, eikä niinkään Yhdysvaltojen.
- Yhdysvallat keskustelee toimenpiteistä yhdessä YK:n turvallisuusneuvoston kanssa, jolla myös on viimeinen päätösvalta asiassa, sanoi Bacon.

Turvallisuusneuvoston on määrä keskustella Irak-kysymyksestä jälleen iltapäivällä. Keskiviikkona neuvosto varoitti Irakia vakavilla seurauksilla, mikäli maa jatkaa vastaanhangoitteluaan. Amerikkalaisten diplomaattien mukaan Washington haluaa ennen aseellista hyökkäystä varmistaa, että Irakissa olevat amerikkalaiset ovat turvassa.

Irak vakuutti eilen, ettei se pelkää vastatoimia käännytettyään aiemmin päivällä kaksi amerikkalaista aseidenriisuntatarkastajaa Bagdadin lentokentältä takaisin Bahrainiin, mistä he olivat tulossa.
- Irak tekee virheen puuttuessaan YK:n erityiskomission asioihin, sen toiminta ei ole hyökkäys yksin Yhdysvaltoja, vaan koko YK:n periaatteita kohtaan, sanoi Rubin.

Asearsenaali valmiina

Yhdysvaltojen armeijalla on puolustusministeriön mukaan Persianlahdella 15 sotalaivaa, joista useimmissa on myös risteilyohjukset, lentotukialus sekä parisataa hävittäjää. Rubin sanoo olevansa varma, että koko 15-jäseninen turvallisuusneuvosto - Venäjä mukaanlukien - on yhtä mieltä siitä, etteivät Irakin toimet ole hyväksyttäviä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön kommentti sotatoimien mahdollisesta käyttöönotosta on kirvoittanut vastaavia lausuntoja myös Britanniasta ja Ranskasta. Kyseiset kolme maata liittoutuivat kärkijoukoissa myös vuonna 1992 lopettaakseen Irakin hyökkäyksen Kuwaitiin.

Yhdysvallat on tulittanut Irakia risteilyohjuksilla kaksi kertaa seitsemän vuotta kestäneen taloussaarron aikana: viimeksi viime vuonna rangaistakseen Irakia sen hyökättyä kurdialueelle ja toisen kerran vuonna 1993 kun Irakin hallituksen väitettiin juonineen Yhdysvaltojen entisen presidentin George Bushin salamurhaa.
(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat