Jänisruttoa liikkeellä

Kesän ensimmäinen jänisruttotapaus on paljastunut Pohjois-Pohjanmaalla.

Jänisruttoa on jälleen liikkeellä ainakin Pohjois-Pohjanmaalla. Haukiputaalta on löytynyt jänis, jonka kuolinsyyksi on tutkimuksissa varmistunut jänisrutto. Tapaus on kesän ensimmäinen koko Suomessa.

- Tyypillisesti tapauksia alkaa esiintyä heinäkuun puolenvälin paikkeilla. Tapausten määrä vaihtelee hirvittävästi vuosittain: joinakin vuosina niitä ei ole ollut yhtään, joinakin taas jopa parisenkymmentä, eläinlääkäri Minna Nylund Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitoksen (Eelan) Oulun alueyksiköstä kertoo.

Nylundin mukaan Eelaan on tullut tutkittavaksi myös toinen jänisruttoepäily. Sitä koskevat tutkimukset ovat kuitenkin vielä kesken.

Francisella tularensis -bakteerin aiheuttamaa tautia levittävät hyttyset. Lisäksi tautitapausten määrään vaikuttaa jänis- ja myyräkantojen vahvuus. Myyrät kantavat tautia, mutta eivät sairastu siihen itse. Sen sijaan jäniksen tauti tappaa 2-10 päivän kuluessa tartunnasta.

Suojaudu pistoilta

Jänisrutto voi tarttua verta imevän hyttysen välityksellä myös ihmiseen, joten etenkin jänisruttoalueilla ihmisten on syytä olla varuillaan. Erityisesti loppukesällä metsäretkelle suuntaavien kannattaa suojautua hyvin hyttysen pistoilta. Ihminen voi saada tartunnan myös sairaasta tai kuolleesta jäniksestä esimerkiksi haavainfektiona tai hengitysteitse, joten kuolleeseen eläimeen ei kannata mennä paljain käsin koskemaan.

- Jos kuolleen jäniksen haluaa lähettää meille tutkittavaksi, niin mielellämme me sen otamme vastaan. Mutta hanskat käteen ja jänis vaikkapa pahvilaatikkoon. Muussa tapauksessa kuollut jänis haudataan maahan, Nylund neuvoo.

Alueilla, joilla jänisruttoa on havaittu, metsästäjien on syytä käyttää vaikkapa kertakäyttöisiä muovikäsineitä jäniksiä käsitellessään. Koirille ei pidä syöttää raakaa jäniksenlihaa tai sisäelimiä. Bakteeri kuolee kuumennettaessa, joten keitetty tai paistettu liha on turvallista niin ihmiselle kuin eläimellekin.

Kuumetta ja särkyä

Eelan mukaan jo pieni määrä bakteeria riittää aiheuttamaan ihmiselle kuumetaudin. Oireet alkavat 3-5 vuorokauden kuluttua esimerkiksi hyttysen pistosta. Tautiin liittyy päänsärkyä, lihaskipuja ja imusolmuketurvotusta. Hyönteisen välittäessä taudin ihmiseen pistoskohtaan syntyy haavauma ja paikallinen tulehdus.

- Sairastuneen on syytä hakeutua lääkärin hoitoon. Tauti paranee antibiooteilla, eikä siitä jää pysyviä seurauksia, Nylund muistuttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat