Mainos

Jänisruttoa liikkeellä Itä- ja Pohjois-Suomessa

Tauti tappaa jäniksen 2-10 päivässä. Ihmiselle jänisrutto aiheuttaa kuumeen.

Jänis metsässä

Itä- ja Pohjois-Suomesta on löydetty tänä kesänä kymmenen varmistettua jänisruttotapausta. Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitoksen Oulun alueyksikön mukaan tilanne on melko samankaltainen kuin vuosi sitten.

Haukiputaalta Oulun läheltä ruttoon kuolleita jäniksiä on löydetty kaksi, Kiimingistä yksi ja Oulusta yksi. Yksittäistapauksia on tullut tietoon myös pohjoisempaa Ranualta ja Simosta.

Jänisruttoa on liikkeellä myös Pohjois-Savossa. Kuopiossa ja Iisalmessa jänisrutto on tappanut kaksi eläintä. Yksi tapaus on paljastunut myös Pohjois-Karjalassa Juuassa ja yksi Kainuussa Kuhmossa. Lisäksi tutkittavana on yksi jänisruttoepäily Pyhtäältä.

Jänisruttotapausten määrä vaihtelee melkoisesti vuosittain. Joinakin vuosina tapauksia ei ole tullut tietoon lainkaan, joinakin vuosina taas parikymmentä.

Eläinlääkäri Marja Isomursun mukaan tilanne alkaa nyt muistuttaa vuoden takaista.

- Viime kesänä tapauksia oli tässä vaiheessa muistaakseni toistakymmentä. Kokonaiskuva riippuu tietysti ihmisten innokkuudesta lähettää meille näytteitä sekä tietysti jäniskannan suuruudesta, kertoo Isomursu.

Jänisrutto eli tularemia on jänisten ja jyrsijöiden tauti, joka voi tarttua myös ihmiseen. Tautia levittävät pääasiassa hyttyset. Tartunnan voi saada myös heinien ja maankäsittelyn yhteydessä.

Tauti ei tartu ihmisestä toiseen. Ihmiselle rutto aiheuttaa kuumetaudin. Tauti tappaa jäniksen 2-10 päivän kuluessa tartunnasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.