Mainos

Jan Troell Laterna Magica -elokuvafestivaalin ohjaajavieras

Porvoossa kahden viikon kuluttua järjestettävä filmifestivaali Laterna Magica tuo pikkukaupunkiin yhden tämän hetken arvostetuimmista pohjoismaisista ohjaajista. Pohjoismaiseen elokuvakulttuuriin keskittyvän filmifestivaalin päävieraaksi saapuu ohjaaja Jan Troell. Hänen lisäkseen festivaaleille osallistuu Aki Kaurismäki.

Elo-syyskuun vaihteessa järjestettävän Laterna Magican ohjelmistoon on valittu viisi ruotsalaisen Jan Troellin ohjaamaa elokuvaa. Hänen viimeinen ohjauksensa Så vit som en snö (Pilvien syleilyssä) saa Suomen ensi-iltansa Porvoossa. Elokuva kertoo Ruotsin ensimmäisen naislentäjän tarinan. Se kuvaa uuteen teknologiaan siirtyvää yhteisöä, jossa vanhat roolit vaihtuvat ja asenteet muuttuvat.

Lisäksi Troellin ohjaamista elokuvista ovat mukana Maastamuuttajat, Kotkan Lento, Il Capitano ja Tässä on elämäsi. Elokuvien otanta leikkaa 71-vuotiaan Troellin uraa viiden vuosikymmenen ajalta, aina 60-luvulta alkaen.

-Mutta hän on yhä iskussa. Tänä vuonna Ruotsissa hänen uusin elokuvansa palkittiin vuoden 2001 maan parhaana elokuvana, festivaalien taiteellinen johtaja, ohjaaja Olli Soinio tähdentää.

Porvoon VPK-talolla on halukkailla mahdollisuus käydä kuuntelemassa Troellin tuntoja elämästään ja elokuvistaan. Elokuvajuhlien seminaari järjestetään Troellin kunniaksi ja se aloittaa festivaalit lauantaina 31. elokuuta.

Tarjolla ennennäkemätöntä Aki Kaurismäkeä

Laterna Magica FilmFesteillä nähdään sunnuntaina festarit päättävänä ulkoilmaesityksenä Aki Kaurismäen Cannesissa palkittu elokuva Mies vailla menneisyyttä. Porvoon festivaaliohjelmassa on myös Aki Kaurismäen Suomessa ennenäkemätön elokuva Dogs Have No Hell. Siinä näyttelee päärooleissa sama pari - Kati Outinen, Markku Peltola - kuin GP-palkitussa elokuvassa Mies vailla menneisyyttä.

Kaurismäen lyhytelokuva on osa elokuvasarjaa Ten Minutes Older - The Trumpet. Sarjan muita ohjaajia ovat Wim Wenders, Spike Lee, Kaige Chen, Victor Erice ja Werner Herzog. Sarja sai ensi-iltansa Cannesin tämän vuoden elokuvafestivaaleilla. Sitä on tarkoitus jatkaa vielä tänä vuonna nimellä Ten Minutes Older - The Cello.

Kolme ennakkonäytöstä

Laterna Magica FilmFestin perinteisiin kuuluvat myös ennakkonäytökset myöhemmin ensi-iltaan tulevista elokuvista.

Tänä vuonna festareilla on mahdollisuus nähdä ennakkoon lasten ja nuorten elokuvia. Näitä ovat Kaisa Rastimon ohjaama Heinähattu ja Vilttitossu, Hannu Tuomaisen Menolippu Mombasaan ja ruotsalaissuomalaisena yhteistyönä toteutettu Tyttö jota ei ollut. Se on ohjannut porvoolaisohjaaja Klaus Härö. Käsikirjoituksen elokuvaan on tehnyt Ruotsissa korkealle arvostettu Kjell Sundstedt.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.