Mainos

Jämijärvellä menehtyneiden ystävät: "Hyviä kavereita meni"

Suomen laskuvarjohyppyhistoriassa ei ole koskaan ennen sattunut tämän päivän kaltaista onnettomuutta. Aktiivisia hyppyharrastajia on noin 700 ja yksittäisiä kuolemaan johtaneita turmia sattuu noin kerran viidessä vuodessa.

Tampereen laskuvarjokerhon puheenjohtaja Jukka Vuorenmäki kertoo MTV Uutisille, että onnettomuutta vasta käsitellään. 

-Tunnelma on synkkä, sillä nyt kyse ei ole kenestäkään tuntemattomasta, vaan uhrit ovat hyviä ystäviä ja tämä on kaikille meille kova paikka.

Tapahtuma tuntuu epätodelliselta, sillä Tampereen laskuvarjokerholle ei ole koskaan sattunut vakavia onnettomuuksia.

Intohimoinen harrastus

Laskuvarjolla hyppääminen on intohimoinen harrastus ja siihen jää helposti koukkuun.

-Tottakai, tämä on sellaista ryhmäharrastamista ja paljon kiinni porukasta miten harrastuksessa viihtyy, kertoo Jukka Vuorenmäki.

Tampereen laskuvarjokerho on toiminut vuodesta 1968 ja sillä on 420 jäsentä. Jämijärvi on hyppääjien pääpaikka, jossa hypitään lähes joka kesäviikonloppu, viime vuonnakin noin 7000 hyppyä.

- Ihan laidasta laitaan miehiä naisia, nuoria vanhempia, hyppääminen on kaikille samanlaista ja painovoima kohtelee kaikkia samalla lailla. Se on ihan henkilöstä kiinni, kukahaluaa lähteä harrastamaan tällaista. Siinä saa jännitystä, kun hyppää tuolta taivaalta.

Historian pahin onnettomuus

Koko Suomessa laskuvarjolla hypätään noin 50 000 kertaa vuodessa ja aktiiviharrastajia on noin 700. Hyppääjäkuolemia sattuu noin kerran viidessä vuodessa.

- Kyllä tämä on koko historiamme pahin onnettomuus ja kysymme nyt vain, että miksi? Yksittäisiä hyppääjiä on muutamia menehtynyt Suomessa aiemmin, kertoo lajipäällikkö Jari Lehti Suomen ilmailuliitosta.

Yleensä vain ulkomailla

Tampereen laskuvarjokerholaisille ei ole koskaan ennen sattunut vakavia onnettomuuksia.

- Ei ole sattunut todellakaan, kyllä näitä uutisia on vain ulkomailta tähän mennessä joutunut lukemaan. Mutta nyt sitten sattui meidän kohdalle. Tämä on nyt todellisuutta ja apeat on fiilikset kaikilla, sanoo Vuorenmäki.

Tunnelma on synkkä

Tampereen laskuvarjokerhon turvallisuuspäällikkö Petri Lydén on paikan päällä Jämijärvellä.

- Me olemme täällä ja autetaan viranomaisia sen verran, mitä pystytään ja teemme parhaamme. Synkkä on tunnelma, sanoo Lydén.

- Kyllä tämä on kova paikka, sanoo puolestaan Vuorenmäki hiljaisella äänellä.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.