Jämäkkä ja pienimuotoinen näytelmä isoista aiheista

Caryl Churchillin näytelmä Kloonit (Numbers) puuttuu eleettömästi mutta jämäkästi ihmisyyteen ja sen perusteisiin.

Kloonit ei kahdestakymmenestä kloonatusta pojasta huolimatta ota kantaa kloonaukseen. Se käsittelee vain kloonaamisen seurauksia. Mikä määrää ihmisen identiteetin, geenit vai ympäristö? Mikä on isän ja lapsien suhde? Mikä on ihmisen vastuu teoistaan? Kuka minä olen? Mikä on vanhempien vastuu lapsistaan ja päinvastoin? Kaikki isoja filosofisia kysymyksiä.

Näytelmässä on vain kaksi näyttelijää, vaikka rooleja on neljä. Tom Wentzel esittää isää, joka kloonautti poikansa ja Petteri Summanen esittää suuresta poikaklooniryhmästä kolmen näyttämölle asti tulevan kloonin roolit.

Näytelmän ohjaa Pentti Kotkaniemi, joka pitää näytelmän kolmoishenkilön tekemistä näyttelijälle toiveroolina. Kloonista toiseen loikkiessaan näyttelijä saa käyttää ammattitaitoaan laajasti. Hän rakentaa kolme eri henkilöä (tosin ulkoisesti samoja) ilman puvunvaihtoja tai muita ulkoisia keinoja.

-Kiehtova tehtävä näyttelijälle, sanoo ohjaaja Kotkaniemi.

Näytelmä on menee Helsingissä nyt, koska se on 2000-luvun teos. Aika on sille kypsä. -Vielä ennen vuosituhannen vaihdetta, vaikka siitä onkin vain muutama vuosi, tämän näytelmän tekeminen olisi ollut mahdotonta, arvioi ohjaaja lontoolaisia kriitikoita lainaten.

Churchill käsittelee aihetta vakavasti, vaikka onhan näyttämöllä toki naurettavaakin. Komediasta ei silti ole kysymys. -Näytelmä on koskettava, tämä on kuin antiikin tragedia, hallelujaa huhhuh, tiivistää Kotkaniemi.

Näytelmä saa ensi-iltansa Helsingin Kaupunginteatterin Teatteristudio Pasilassa ensi viikolla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat