Mainos

Jälleen uusi massamurha Algeriassa

Algeriassa on virallisten tietojen mukaan surmattu jälleen 103 ihmistä verilöylyssä. Murhamiehet iskivät maanantain vastaisena yönä syrjäisellä asuinalueella, noin 30 kilometriä Algerian pääkaupungista Algerista etelään.

Kyläläisten mukaan ruumiita löytyi yhä lisää maanantaina iltapäivällä. Kymmeniä Sidi Hamedin kylässä asuneita perheitä surmattiin joko ampumalla tai puukottamalla. Talojen seinät olivat luotien lävistämiä, ja seinillä oli verta.

Algeriaa vuosikausia vaivannut väkivallan kierre on jälleen kiihtynyt sen jälkeen kun muslimien paastokuukausi ramadan alkoi joulukuun lopulla. Sen jälkeen Algeriassa on surmattu tuhatkunta ihmistä.

Järjetöntä väkivaltaa

Kuusi vuotta jatkunut poliittinen väkivalta on viime aikoina saanut uuden suunnan, kun murhamiehet ovat kääntäneet vihansa köyhiä kyläläisiä vastaan ja tuhonneet kokonaisia kyliä pääasiassa syrjäseuduilla.

Algerian viranomaiset ja lehdistö syyttävät veritöistä kiihkoislamilaista GIA-ryhmää. Virallisen kannan mukaan GIA on kääntänyt kelkkansa tavallisia algerialaisia vastaan, koska väestö ei ole ryhtynyt tukemaan sitä.

Eräät pahimmista veritöistä ovat sattuneet Ouarsenisin vuoristossa 250 kilometriä Algerista länteen. GIA:n arvellaan siellä tehneen kostoiskuja kilpailijaryhmän AIS:n hallitsemiin kyliin. AIS julisti yksipuolisen tulitauon lokakuussa.

Vaalitulos ei miellyttänyt

Laajamittainen väkivalta alkoi vuonna 1992, kun Algerian asevoimat peruuttivat parlamenttivaalien ensimmäisen kierroksen tulokset. Ääri-islamilainen puolue oli tuolloin voittamassa vaalit. Sen jälkeen väkivaltaisuuksissa on saanut surmansa kaikkiaan noin 60000 ihmistä.

Tarkkailijoiden mukaan äärimuslimit eivät enää kykene hyökkäämään turvallisuusjoukkoja tai valtion laitoksia vastaan ja kostavat nyt kyläläisille.

-GIA:lla ei enää ole johdonmukaista sotilaallista strategiaa. Vain hulluus on jäljellä, sanoi Algerissa toimiva kansainvälinen tarkkailija.

Veritöistä on epäilty myös algerialaisia turvallisuusjoukkoja.
(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.