Mainos

Jälkiehkäisyvalmisteet käyvät kaupaksi

Katumuspillereiden kauppa on yli kaksinkertaistunut lääkkeen tultua reseptivapaaksi. Myynti on kuitenkin tasoittunut aivan viime kuukausina.

Jälkiehkäisypillereiden myynti näyttää hieman tasoittuneen, vaikka ilman reseptiä myytävä valmiste käykin apteekeissa edelleen hyvin kaupaksi. Suomen Apteekkariliiton STT:lle hankkimien tietojen mukaan touko-heinäkuussa apteekit ostivat lääketukkukaupoista jälkiehkäisypakkauksia reilun viidenneksen vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Suomen markkinoilla on nykyään kaksi jälkiehkäisyvalmistetta, joista toista on voinut ostaa ilman reseptiä apteekeista viime vuoden toukokuusta alkaen. Sen jälkeen pillereiden kauppa vilkastui toden teolla. -Jälkiehkäisyvalmisteita myytiin viime vuoden toukokuun ja tämän vuoden huhtikuun lopun välisenä aikana kaikkiaan liki 63000 kappaletta. Vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin, jolloin kaikki ehkäisyvalmisteet olivat vielä reseptillä, pakkauksia myytiin vajaat 30000 kappaletta, viestintäjohtaja, proviisori Erkki Kostiainen Suomen Apteekkariliitosta selvittää.

Hän perustaa tietonsa IMS Health Oy:n tekemään otantaan, johon kuului 126 apteekkia. Tämän kesän apteekkimyyntitiedot selviävät vasta myöhemmin. Kostiaisen mukaan mitään piikkiä ei ole lääketukkukauppaa koskevien lukujen perusteella kuitenkaan luvassa.

Kesämyynnissä pientä lisäystä
Sama vaikutelma on Yliopiston Apteekissa Oulussa: kuuma kesä ei ole nostanut jälkiehkäisyvalmisteiden myyntiä. Proviisori Aki Pitkänen sanoo, että ilman reseptiä myynnissä ollutta jälkiehkäisyvalmistetta myytiin talvikuukausina noin 100-150 pakettia kuukaudessa. Kesällä myynti kipusi vain hieman, vajaaseen 200:aan. -Olivatkohan ihmiset valveutuneita ja valmistautuneita kesään, sillä toukokuussa valmistetta myytiin hieman muita kuukausia enemmän. Mitään dramaattista hyppäystä ei ole kuitenkaan ollut, joten helle ei ole pistänyt sekaisin suomalaisten päitä, Pitkänen naurahtaa. Sen sijaan jälkiehkäisypillereiden tulo käsikauppaan runsas vuosi sitten näkyi Oulussakin selvästi. Myynti moninkertaistui. -Mielestäni oli järkevää, että jälkiehkäisypillerit vapautettiin. Jos vahinko tapahtuu, kynnys mennä lääkärille on suurempi kuin tulla hakemaan pillerit ilman reseptiä suoraan apteekista, Pitkänen tuumaa. Hän huomauttaa, että apteekkihenkilöstöllä on velvoite antaa jälkiehkäisyvalmisteesta, sen käytöstä ja mahdollisista sivuvaikutuksista tarvittava informaatio. Tarpeen vaatiessa jälkiehkäisyä kaipaava ohjataan lääkärin puheille. Ilman lääkärin määräystä jälkiehkäisypillereitä myydään vain yli 15-vuotiaille. -Jälkiehkäisypilleri ei ole mikään jatkuva ehkäisykeino, vaan se on nimenomaan tarkoitettu jälkiehkäisyyn, Pitkänen muistuttaa. Hänen mukaansa normaali ehkäisy tulee halvemmaksikin: Kahden pillerin jälkiehkäisypaketti maksaa vähän yli 13 euroa. Kuukauden satsin tavallisia e-pillereitä saa noin kymmenellä eurolla.
Abortteihin lievä vaikutus

Vilkas jälkiehkäisyvalmisteiden kauppa ei ole vähentänyt aborttien kokonaismäärää ainakaan ennakkotoiveiden mukaisesti. Stakesin ylläpitämän raskaudenkeskeytysrekisterin ennakkotiedot viime vuodelta osoittavat, että abortteja tehtiin liki 11000 eli hieman edellisvuotta enemmän. Lopulliset aborttiluvut viime vuodelta saadaan syyskuussa, mutta niihin ei ole odotettavissa suuria muutoksia, Stakesista kerrotaan.
Suomen Apteekkariliiton viestintäjohtajan Erkki Kostiaisen mukaan pientä valoa näkyy 15-19-vuotiaiden ja 20-24-vuotiaiden aborttiluvuissa. -Molemmissa ikäryhmissä aborttien määrät vähentyivät hieman, kun katsotaan koko viime vuoden lukuja. Tosin enemmänkin ne olisivat voineet pienentyä, hän toteaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.